öncelikle bu bir tanrı var mıdır, yok mudur? sorgulaması değildir, hayır bazı insanlar böyle algılayacaklar da hiç gülesim yok bugün.
başka bir entryde de belirttiğim üzere insanoğlu ihtiyaçları doğrultusunda hareket eder, bu ihtiyaçlar bir kavramı var veya yok saymasına sebep olur. insan canlısı, yer yüzündeki diğer canlılara oranla çok daha zeki ve düşünebilen, sorgulayan, hayalgücü kullanan bir varlıktır. tabii bencilliği de bu yüzdendir insanoğlunun. her insan en iyi şartlarda yaşamak isteyeceğinden(ki kendisine göre en iyi şartlar) insanlar arasında bir eşitsizlik vardır, bu eşitsizlikği en düşük hale getirmek için bazı kurallar belirlenir, kanundur bunlar. yer yüzünde çoğu yerde kanunlar vardır. bu kanunlar insanların en eşit şartta ve mutlu yaşamaları içindir. en azından amacı budur ama ne kadar doğru kullanıldığı tartışılır.
cezai yaptırımlar insanları çok etkilemez bu yüzden insan üzerinde en büyük kontrol olan korku devreye girer, din olgusu bu şekilde ortaya çıkmıştır.
tabii tanrı kavramı da bu yönlüdür.
insan bazı duygularını dizginleyebilmek ve mutlu yaşamak için tanrı kavramına ihtiyaç duyar, en azından yaşamak için veya yaptıkları için bir sebebi olmalıdır. insanların tanrı'ya tapmalarının sebebi nedir?
tanrı'nın sonsuz bir mutluluk vaad etmesi midir?
büyük ihtimalle öyle ahiret kavramı olmasa insanların tanrıya tapmak için bir sebebi olmazdı. zira insanoğlu bencil, bir çıkarı olmadan boyun eğmez.
neyse konuya dönmek gerekirse, tanrı kavramı insanların ihtiyacı olduğu için ortaya çıktı, bakın "tanrı" demiyorum, "tanrı kavramı" diyorum.
basit bir örnek vermek gerekirse; bundan 700 yıl önce avrupalılar amerika kıtasının varlığından haberdar değillerdi, onlar için bir amerika kıtası yoktu. hatta birinin aklına "acaba amerika diye bi kıta var mıdır?" diye bir soru gelmiyordu. daha sonra keşfedildi ve ekonomik açıdan büyük bir önem teşkil etti, tüm avrupada bir yarış başladı bu kıta için.
ama o kıta milyon yıldır oradaydı, sadece biz bilmiyorduk.
tanrı kavramı da bunun gibi bir şey. eğer biz tanrı'ya ihtiyaç duymasaydık insan için bir tanrı kavramı olmayacaktı. tabii bu tanrı yok demek değildir.
ama daha önce de sorduğum gibi o zaman tanrı mı bizi yarattı, biz mi tanrıyı yarattık?