Öncelikle "sallamaya gerek olup olmadığı" düzleminde tartışılması gereken stratejidir.
"sigarayı bırakalı ne kadar oldu" sorusunun mantıklı yanıtı "3-4 ay falan" gibi bir şeydir; buna "3 ay 21 gün" diye yanıt veren biri aslında sigarayı bırakamamıştır. veya "kıymanın kilosu ne kadardır sence" diye sorduğunuz arkadaşınız "17,75 ile 18,50 arasında değişiyor" derse bu kişinin fazla hesapçı olduğuna kanaat getirirsiniz. yolda size "afedersiniz market nerede" diye soran birine "125 metre ileride" demeniz o insanda güvenden çok güvensizlik uyandırır. yani sayılar söz konusu olduğunda beklenen yanıtlar çoğunlukla yaklaşık tahminlerdir.
ortada bir soru olmadan sayı veriyorsanız bile, örneğin "geçen gün bir yerde insanların yüzde 23'ünün uyurgezer olduğunu okudum" , bu iddia karşıdakinde "bu kadar net bir bulgu imkansız" hissiyatını uyandırır. oysa "insanların yüzde 20'si falan uyurgezermiş" ortada aşırı bir iddia olmadığı için akla daha yakın gelecektir. "dünyada her gün ortalama 8952 bebeğin öldüğünü biliyor muydun" demeniz bile, bu daha hesaplanabilir bir bilgi olsa da, "neredeyse 9000 bebek ölüyormuş" ifadesiyle kıyaslandığında fazla didaktik ve ukalaca bulunur.
dolayısıyla tahminde bulunduğunuzu açıkça belirtmek, net bir sayı bilgisine sahip olduğunuzu iddia etmekten çoğu zaman daha hayırlıdır. sayının net bir şekilde verilmesinin gerekli olduğu durumlarda da ne kadar küsürat verirseniz, sayının yanlış olduğu ortaya çıktığında o kadar zevzek durumuna düşersiniz.
not: bu yazıdaki bütün sayılar sallamadır; gerçek sayılarla ilgisi yoktur. sallama sırasında hiçbir küsürat zarar görmemiştir.