evrimin bir süreç olduğunu iddia edenler entropi kavramını neden gözardı ederler hala anlayabilmiş değilim. evrim teorisine göre evrimin gerçekleşmesi için iki ihtimal vardır:
1. süreç raslantısal olarak gerçekleşir ki bu durumda entropi kavramı devreye girerek raslantılar sonucu bu komplex mekanizmaların oluşamayacağını söyler, doğada herşey daha iyiye doğru değil daha kötüye doğru gitme, bozulma eğilimindedir. zaten akıl sahibi bir insan raslantı sonucu bunca organizmanın oluşamayacağını anlar. şimdi maymun daktilo örneğine girmeyeceğim isterseniz trilyon maymun trilyon sene trilyon kere bassin, yanlışı eleyen bilinçli bir mekanizma olmadığı sürece asla bir edebiyat eseri oluşmaz.
2. süreç raslantısal olarak değil de bir tasarımcı tarafından yani bir bilinç tarafından yönlendirilir ki bu birincisine göre çok daha mantıklıdır. yani herşeyi raslantı tanrısına vermektense sonsuz ilim ve bilim sahibi bir tanrıya vermek çok daha akıl karıdır. zaten verilen bilgisayar örneği de bu ihtimale daha uygundur. bilgisayarın ilk halini tasarlayan bir tasarımcı olmazsa bilgisayar hiç zaman olmayacaktır ve dahi bilgisayar ile ilgili bilgi birikimini anlayacak bir bilinç olmadığı takdirde de bilgisayar gelişmeyecektir.
ayrıca akıllı tasarım teorisi ile evrim teorisinin bilimselliği aynı düzeydedir çünkü benzer bulgular fakat farklı varsayımlarla aynı sonuca ulaşırlar. mesela ortak genler ve ya organları evrim teorisi ortak ata ile açıklarken, akıllı tasarım teorisi bir tasarımcının aynı malzemeyi farklı mekanizmalarda kullanması olarak açıklar ki bu bir mühendisin bir somunu değişik mekanizmalarda kullanması ile aynıdır.
ayrıca akıllı tasarım teorisinin kurucusu behe her şekilde evrim teorisyenlerine meydan okumaktadır ki bir keresinde bir konferansta aynı anda 700 evrim teorisyeniyle tek başına tartışmıştır yani kendi teorisine bu kadar güvenmektedir.
en nihayetinde dediğim gibi hem akıllı tasarım hem evrim ikisi de ideolojik teorilerdir.