nba

entry287 galeri video116
    57.
  1. 2011-2012 sezonu muhtemelen oynanmayacaktır. takım sahipleri ve oyuncular arasındaki collective bargaining agreement'ın süresi bu sene dolmaktadır, ve tarafların anlaşamayacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. bunun nedenleri de var tabii, anlatmaya çalışalım kendi çapımızda:

    - ekonomik kriz bilindiği gibi dünyada öncelikli olarak amerika'yı vurdu. zaten amerika'da üvey evlat muamelesi gören bir spor olan basketbol ise bu krizden en zararlı çıkan spor dalı oldu. milwaukee, utah, san antonio gibi *ufak piyasaya sahip* takımlar salonlarını dolduramaz, para kazanamaz oldular. kendi kazancını öncelikli olarak düşünen nba de bu nedenle bu sene 2001-2002 sezonundan beri ilk defa lüks vergisi seviyesini düşürmek durumunda kaldı. bu seviyenin düşmesiyle elinde yüksek kontratlarla kala kalan takımların ödemeleri gereken lüks vergisi brdenbire 4 milyon dolar artmış oldu. bu da takımların isyan etmesine yol açtı haliyle.

    - oyuncuların aldıkları paralar sürekli artmakta. genelde kontrat pazarlığı yapılırken de böyle bir dizayn kullanılır(5-6 senelik kontratlarda genelde her sene için ortalama 750 bin dolarlık bir artış görülür, bazı kontratlarda bu artış 1.25 milyon dolara kadar çıkar), ama zaten her sene salary cap seviyesi ve lüks vergisi(luxury tax) seviyesinin artacağı öngörüldüğü için bu pazarlıklar normal karşılanır. ancak bu seviyeler düştükçe takımlar birdenbire kendilerini vergi batağında buluverdiler. kriz yüzünden oldukça zorlanan takımlar bir de nba'in kemerleri sıkmasıyla iyice dağılmış oldular.

    - nba oyuncuların para konusunda en ayrıcalıklı olduğu lig. diğer amerikan liglerinde(nfl,mlb,nhl) oyuncular ve takım sahipleri arasında daha dengeli bir *risk alma durumu* varken nba'de tüm riskler takım sahiplerinde. bir oyuncu basketbolu bıraksa dahi hala takımın salary cap'inde gözükmeye devam ediyor mesela hala, ki sırf bu yüzden new york knicks ekstradan 15 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı bundan birkaç yıl evvel.

    yani takım sahiplerinin istediği şey, tüm oyuncu kontratlarının değerinin azaltılması, draftta seçilen oyuncuların ilk aldıkları çaylak kontratındaki değerlerin azalması ve böylece nba'in topladığı genel paradan kendilerine daha çok pay çıkararak bir denge oluşturmaya çalışmak. yıllardır bu konuda şımarmaya alışmış olan nba oyuncularına bunu kabul ettirmekte zorlanacaklardır, ancak takım sahiplerinin ellerinde çok önemli bir koz var bu tarz durumlar için(sözü mark cuban'a bırakıyoruz):

    "when players are locked out, owners lose some income, but players lose all their income."

    türkçe versiyonu:

    "lokavt olduğu zaman takım sahiplerinin gelirleri azalıyor, ama oyuncuların gelirleri kalmıyor."

    uzun lafın kısası oyuncular ekonomik krizin şartlarını kabul edene dek 2011-2012 sezonunda maç yapılması mümkün gözükmüyor. o sezon oynansa dahi 99 lokavtında olduğu gibi kısa bir sezon olur, 82 maç izlememiz pek olası değil.

    dipnot: salary cap ve luxury tax(lüks vergisi) hakkında ekstra bilgi için(ingilizce ama olsun): http://en.wikipedia.org/wiki/NBA_Salary_Cap
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük