kurtuluş savaşı sonrası mustafa kemal le yolları ayrılmıştır. sebep ;kazım karabekir paşanın, mustafa kemal in yaptığı inkılapların milletin değerleriyle ters düştüğüne inanmasıdır.hilafetin kaldırılması onun için bardağı taşıran son damla olmuştur. mustafa kemal in kendisine muhalefet edenler ile yollarını nasıl ayırdığının en büyük örneği kazım karabekir paşa dır.paşa cumhuriyet halk fırkası ndan istifa eder ve yakın arkadaşlarıyla terakkiperver cumhuriyet fırkası nı kurar ve genel başkanlığı üstlenir. parti tüzüğünde cumhuriyet ilkelerini, ve demokrasiyi benimsediklerini artı dini inançlarada saygılı olduklarını da açıklar,burdan anlaşılıyor ki o zaman ki mevcut yönetimin pek çok uygulaması halkın dini inançlarıyla ters düşüyordu.
dini inanca saygılı olduğunu belirttiği için olsa gerek paşayamürteci damgası vurulmuştur. halk yeni kurulan bu partiye büyük bir ilgi ve alaka göstermiş,(çünkü halk dini değerlerinden koparılmak istemiyor bunu benimseyen bir partiyide bu yüzden destekliyordu) bu durum birilerinin rahatsız olmasına sebebiyet vermiştir.ve düğmeye basılmış büyük bir gayretle tezgahlanan şey sait ayaklanmasının ardından bu ayaklanmaya vesile olduğu gerekçesiyle terakkiperver cumhuriyet fırkası kapatılmıştır.böylece cumhuriyet döneminde çok partili hayata geçişte kurulan ilk parti kuruluşundan 6,5 ay sonra sadece dini hassasiyete sahip olduğu için kapatılmıştır. sanki birileri günümüz türkiyesi nin rejim koruma anlayışının(!) temellerini o dönemde atmıştır.(ilginç)
partisinin kapatılmasının ardından giderek içine kapanan kazım paşa daha sonra izmir suikastiyle adının anılmasın sebebiyle siyaset sahnesinden tamamen çekilir ve anılarını yazmaya başlar.bu sırada sürekli polis takibindedir her attığı adım izlenmektedir.kurtuluş savaşı anılarının yayınlanacağı matbaa basılır ve hatıralarına el konur.o çok muhakkeddes hatıraları ancak yıllar sonra yayınlanabilmiştir.
kurtuluş savaşı kahramanı kazım karabekir paşaölümün 62. yılında törenle anıldı.cumhuriyet kurucuları cumhuriyet kurulduğundan buyana ilk defa tarih sahnesinden sildiği unutturmaya çalıştığı ismi anıyor.yani bir nevi iade-i itibar yapıyor.darısı tarih sahnesinden silinen diğer kahramanların başına.