vücutta kan yapan sistemin hastalanmasi sonucu, yapilan kanin olmasi gerektiginden baska türlü üretilmesi sebebiyle, bütün organlarin iflas etmesi sonucu, genellikle ölümle sonuclanan bir kanser türüdür.
kan, insan vücüdundaki her türlü besin tasimasini saglayan ana sivi oldugundan, bu sivinin kimyasinin bozulmasi bütün vücudu etkilemektedir. ilk etkilenenler böbrekler, karaciger ve beyindir. ancak lökositler artik iyice görevini yapamamaya basladiginda kacinilmaz son olarak bu organlar, ve dolayisiyla bu organlarin yer aldigi metabolizma- yani adamin kendisi- ölmektedir. kisiden kisiye bambaska etkiler yapabilmektedir lösemi.
bircok alt türü olmakla birlikte aml all cml cll seklinde dört türü mevcuttur. aml cok tehlikelidir (akute myeloische leukaemie)....bu hastalik genellikle cocuklarda görülen lösemidir. aml genellikle "kök hücre" tedavisiyle iyilestirilmeye calisilir. ancak cok görülen bir durum olarak, hastalik, tamamen gerilemis olsa bile, birden bir atak yapip hastayi birkac hafta icerisinde, ölümle burun buruna getirmektedir (ve öldürmektedir)...bunun sebebi arastirilmakta, cesitli teoriler ortaya atilmaktadir. ancak hicbirisinin kesinligi kanitlanmamistir.
cml ve cll cok sinsidirler. belirti göstermeye basladiklari zaman, cogunlukla ölüme artik 5 kaladir.
kanin neden durup dururken bu sekil gelisimler gösterdigi bilinmemektedir. yalniz kansere sebep olan bazi benzol gibi maddelerin mevcudiyeti kesinlik kazanmistir. ancak cok kere hicbir görünür sebep olmadan insanlarin lösemiye yakalandiklari da cok görülür. bunun sebebi bilinmemektedir. mesela sigara, lösemiye yol acmaz. aslinda hicbi seyin gercekten lösemi hastaliginin ana sebebi oldugunu hic kimse söyleyememistir. bilindigi üzre, en saglikli olmasi gereken grup cocuklardir, ve tuhaf bir bicimde lösemi de oldukca yaygin bir bicimde cocuklarda görülmektedir.