yobaz, gerizekalı halk baskısı tarafından zorla kapatılan eğitim kurumudur. Köylüyü resmen halkın efendisi yapma aşamasındayken, bu cahil cühela kesime, yobaz çevrelerce fetvalar verilmiş, faşizan ve alman hayranı kafatascılar tarafından dedikodular çıkartılmış ve kapattırılmıştır. köy enstitüsünden mezun olan birisi ile, şu zamanda bile var olduğu yıllara ve kuruma hakaret eden bir şahıs bir araya gelemeyecek kadar büyük farklılıklar gösterir. çünkü köy enstitüsü mezunları, sayısal, sözel, teorik dersler aldıkları kadar, mesleki ve sanat (enstruman resim tiyatro) dersleri de almışlardır. köy enstitülerinin kapatılmasının genel nedeni, bilinçsiz, borca eğilimli, kültürsüz, sadece verileni alan, tembel * bir halk yetiştirmekti ki gereğinden fazla başarılı oldular. şahsi görüşüm olarak şunu belirtmek isterim: şu devirde bile köy enstitülerine karşı aşağılarcasına veya itham edici tavır alan birisi resmen vatan hainidir veya konu hakkında bilgisi olmayan, meczup, cahil bir insandır. yeni nesil tarafından hala hakaret edilmesi, neden kapatıldığı konusunda bize açık ve net bilgiler sunacağı kanaatindeyim.
ismet paşa nın o zamanlarda sonuna kadar yaında olduğu ve sürekli desteklediği bu kurum, demokrasi yıllarına geçilmesi ile, yine ismet paşa nın oy kaygıları yüzünden başı boş ve korumasız bırakılmıştır. bu kurumları kapatan insanlar, komünizm le suçladıkları köy enstitülerine en büyük delil olarak ziraat marşını göstermişlerdir * ahlaksızlık olarak öne sürdükleri kapatma sebebi ise, kız ve erkek öğrencilerin aynı kampüste * kalmalarıdır.
Köy enstitüleri günümüz gencinin büyük ders alması gereken, ibret verici bir hikayedir. kapatılması ise cumhuriyet taihinin kök değerlerine vurulmuş en büyük baltadır.
sadece enstitü mezunlarının kılık kıyafet, konuşma, üsluplarına dikkat etmenizle, konu hakkında gereğinden fazla aydınlanacağınızın garantisini veririm.
anektodlar :
-köy enstitülerinde her hafta serbest kürsü kurulur, bütün öğrenciler sonsuz bir özgürlükle kişisel ve topluluk içi sıkıntılarını dile getirirdi. sorun yarattığı iddia edilen kişi, herkesin huzurunda kürsüye çıkar kendini savunurdu, bu okul müdürü ve öğretmenlere kadar uzanırdı.
- bir gün, köy enstitülerine ziyarete gelen ismet paşa için ayrı yemek çıkması, öğrencileri rahatsız eder ve haftalık serbest kürsü zamanında resmen enstitü müdürünü sorguya çekerler. müdür kendini sonuna kadar savunarak, ithamlardan kurtulmak için elinden geleni yapar *
-enstitü öğrencilerine hiç bir zaman öğretmenleri el kaldıramazlar. kaldırdıkları anda, öğrenci kendini savunmak adına herşeyi yapabilir, bunların hiçbir şekilde öğrenciye yansıması olmaz. herşey, öğrencisine haklı veya haksız şiddet kullanan hocanın kendi tasarrufundadır.