arapça ezan

entry28 galeri
    9.
  1. ezanın, arap dilinde okunduğu zaman aldığı isim.

    bir söz vardır, "gözü namazda olmayanın kulağı ezanda olmaz" diye. ulan sanki 5 vakit ezanı duyuyosunda şikayetçi oluyosun. sabah ezanında horul horul uyuyoruz ya da barda orda burada sürtüyoruz, öğlen desen ya uyuyoruz ya da iş, okul telaşından duymuyoruz bile, ikindi ezanı da aynı şekilde. akşam ezanı yolda oluyosun, yatsı ezanında ya uyursun ya da duymazsın. yani saçmalıyosun arkadaşım, arapça ezanmışta bilmemneymişte. hadi hepsini duyuyorsun diyelim, saygı nerede kaldı. saygıyı ezana duymasan bile , toplumun büyük bir çoğunluğuna duyman gerekir. bu şekilde serzenişte bulunmak doğru değil kanımca. ayrıca; dolmuşa binince arabeski dayasın dolmuş şoförü, hadi yiyosa de ki " bu ne ya, bilinçaltımıza yerleşiyo bu, ruhumu karartıyosun", adamı sıçırtırlar olduğu yere.

    kaldı ki namaz kılmazsın, oruç tutmazsın, ezanın arapça okunmasına karşı çıkarsın, ulan, ezan urduca okunsa ne, almanca okunsa ne senin için... ezan işte, asıl amacı namaz vaktinin geldiğini müslümanlara bildirmek olan sesli uyarı. eskiden kimsede cep telefonu yok, aksiliğe bak, merkezi mesaj sistemi diye bişey de yok. yani cepten mesaj atamamışlar namaz vakti geldi ey müslüman, kılacaksan kıl namazını diye, bağıralım da duysun millet demişler. durum bu işte, şimdi de geleneğin devamını görüyoruz. ezanı duyan türkler, orjinali bozulmasın diyerek arapça okumaya devam ettiler, hak vermek lazım çünkü o dönemde yaygın dil arapça, müslümanlığın temel kaynakları da arapça. ancak zamanla ezan a farklı anlamlar yüklendi. ezan sesi duyulan topraklar müslüman toprağıdır denildi, ezan müslümanlığın nişanesi olarak algıladı. bu algı yerleşince de ezanın arapça okunması yerleşik bir içtihad oldu. asıl fonksiyonuna göre arapça okunması veya okunması şart değildir. ancak zamanla bu şart haline geldi-getirildi insanlar tarafından. ister sevin ister sevmeyin bu ülkede ezan okunacaktır ve bu arapça olacaktır. bunu değiştiremezsiniz. son zamanlarda ağızlara sakız oldu ancak, bu demokrasinin bir gereğidir, toplumun çok büyük bir kısmı bu yönde düşünmektedir.

    atatürk değiştirdi zamanında diyeceksiniz, evet atatürk değiştirdi. ancak atatürk ün diğer yenilikleri kadar benimsenmemiş olacak ki halk tarafından, bu yenilik tercih edilmedi ve eski durum devam ettirildi.
    0 ...