ekonomik bir sistem olarak avantajları ve dezavantajları vardır.
liberal bir pazar ekonomisinde fiyatı tamamen arz ve talep belirler. tekellere izin verilmediği ve devletin fiyatlara müdahale etmediği bir pazar ekonomisinde fiyatlar kendiliğinden arz ve talebin kesiştiği fiyat ve miktara yönelir. birbirinin yerini tutabilen ürünlerde bu durum özellikle çok faydalıdır, çünkü aynı faydayı sağlayan fakat üretim olanakları farklı olan iki ürüne talep sağlıklı bir sisteme oturtulmuş olur. bu nedenle liberal bir ekonomide kıtlıklar ve gereksiz bolluklar yaşanmaz. bu liberalizmin en buyuk avantajidir. fiyatların ve üretim miktarının merkezi bir sistem tarafından planlandığı komünist ve sosyalist ülkelerin en büyük dezavantajı da budur. bu ülkelerde gereksiz bolluklar ve kıtlıklar yaşanır.
liberalizmin zayıf yanı, emeğin karşılığını tam olarak vermemesidir. ürün ve hizmetlerin fiyatını verilen emek değil, talep ve arz edilebilirlik belirler. bu nedenle kimi zaman şansın da yardımıyla emek vermeden zengin olabilmek mümkün iken, çok emek verip zenginleşememek de mümkündür. ayrıca işçinin verdiği emeğin bir kısmı kar adı altında sermaye sahipleri tarafından da alınmaktadır. bu sermaye sahipleri de sermayelerini çocuklarına geçirdiği için halkta bir adaletsizlik duygusu yaşanıyor. bu da liberalizmin zayıf noktasıdır. komünizmin ve sosyalizmin de güçlü noktası.
eğer hem fiyatları piyasanın belirlediği, hem de emeğin karşılığının tam olarak ödendiği bir sistem yaratabilirsek, işte mükemmel ekonomik sistem o olacaktır.