işsizliğin koca bir palavra olduğu gerçekliği

entry59 galeri
    22.
  1. işsizlik yalan değil, rakamlar doğruyu söylüyor ancak ortada birkaç konu var tartışılan. başlık sahibi özel sektörde bir patron yalakası ise onun işsizliğin ve parasızlığın ne demek olduğu hakkında bir fikri yoktur, şaşılacak bir şey değil. asıl mesele bunun olacağını yıllar önceden görmeden yanlış tercihlerde ısrar etmemiz. bakın ben de işsizlik sorunu çekmeden kpss ile, okulu bitirir bitirmez iş hayatına atılanlardanım ama gerek tekel işçileri, gerekse özel sektörde yapılan haksızlıklar hakkında az çok fikir sahibiyim.

    1. ihtisas alanlarının kısıtlı olması: ihtiyaç olan iş kollarına yetiştirilecek bölümlerin kurulmaması. bunun yerine kuyumculuk gibi bölümler açmaları. ulan zaten parası olanın yapacağı iştir kuyumculuk, sen o diplomayı verince bu adam parasız olduktan sonra yine işsiz kalacak bari üniversiteye 30-40 bin lira harcatma bari cebinden.

    2. belli bölümlere yığılma: türkiye'de yaklaşık 20 teknik eğitim fakültesi her yıl binlerce mezun verirken bu bölüm aracılığıyla teknik öğretmen olanların sayısı 100 civarında. bunun az çok önü alınacak gibi, yakın zamanda uygulamalı mühendisler, yani gerçek mühendisler göreceğiz sahalarda.

    3. iyi okulların mezunlarının iş yeri beğenmeme sorunu: aynı işyerinden arkadaşım buraya makine kimya'dan gelme makineci. orada kendi geleceğini göremediği ve 2000 liradan biraz fazla neti olduğu için orayı bırakıp buraya geldi. burada aldığı para ondan 500 fazla ve kendi dalı açısından daha az gelişime elverişli. bu durumda bu arkadaş buraya parası için geldi, kariyeri için değil.

    4. kendi mesleğini yapmama: türkiye'de öğrenciler sevdikleri mesleğin hangisi olduğuna üniversitelerde karar veriyorlar. bu çok yanlış. bodozlama bir meslek tercihi kaybolan yıllarla beraber bir o kadar işsizlik ve maduriyete neden oluyor.

    not 1: boğaziçi mezunlarının yüzde 12 kadarı kendi işini yapıyor, bu durumda başka iş alanlarına yönelenleri de çıkarsak geri kalanlar kendilerine uygun vahyin gelmesini bekliyor olabilirler.

    not 2: bu sene kamuya 30000 kadar yeni personel alınacak, hiç kimse kaç tekel işçisi var diye sordu mu? neden onları da bir şekilde kadrolara dağıtmıyorlar? hükümet hep haddinden fazla adam alıp kadroları şişireceğine yeni iş kollarına teşebbüs etseydi ve bu sistemi başlatanlar insanları böyle rahata alıştırmasaydı işsizler işte o zaman aptal olurlardı. bence vatandaşına işini bulmak devletin sorumluluğudur. aksi halde okulları kapatalım, en azından piyasa durulsun derim ben. ciddi ciddi yapalım böyle bir şey, insanları boş yere okullarda harcamayalım.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük