refet angın, 18 mart 1915'te çanakkale'de doğdu. gelibolu'da emniyet amiri hafız şerif bey ile halime hanım'ın üç çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya gelen angın, okuma yazmayı annesinden öğrendi.
tevhid-i tedrisat kanunu'ndan sonra gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan cumhuriyet okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlayan angın, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya karar verdi.
mustafa kemal atatürk ile yolları birçok kez kesişen refet angın, birinci karşılaşması olan ilkokul yıllarında atatürk'ün ''büyüyünce ne olacaksın çocuk?'' sorusuna, ''öğretmen'' diye cevap verdi. atatürk ile ikinci karşılaşmalarında öğretmen okulu öğrencisi olan angın, atatürk'e ''bakın sözümü tuttum paşam. öğretmen olacağım işte'' dediğinde, atatürk onun gelibolu'daki küçük kız olduğunu hatırladı ve ne öğretmeni olmak istediğini sordu. ata'nın, ''matematik'' cevabını aldıktan sonra, ''hayır tarih öğretmeni olacaksın. çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir'' sözü üzerine refet angın, tarih öğretmeni olmaya karar verdi.
1955-1975 yılları arasında ankara'da görev yapan angın, ankara bahçelievler deneme lisesi müdireliğini de yürüttü. daha sonraki meslek hayatını istanbul'da sürdüren angın, atatürk'ün 100'üncü yaş kutlamalarında görevlendirildi. 1982'de emekli olan refet angın'a, yıldız teknik üniversitesi senatosu'nun aldığı kararla ''onursal doktora'' unvanı verildi.