bahoz

entry34 galeri video2
    16.
  1. senaristliğini ve yönetmenliğini kemal öz'ün yaptığı ve 14.11.2008 de galası yapılarak türkiyede sadece birkaç şehirde gösterime giren bir film,bahoz-fırtına.
    yıllarca edip akbayram'dan dinlemeye alıştığımız "bekle bizi istanbul" kardeş türküler den vedat yıldırımın sesiyle filmin müziği olmuş. hem kürtçe hem de türkçe repliklerin bulunduğu filmi geçen sene yaz aylarında seyretme şansını buldum. kürt sinemasının son filmlerinden olduğu ifade edilen bahoz-fırtına için farklı sitelere göz attığınızda bunun büyük bir zafer olduğu, kürtlerin çektiklerinin en sonunda beyaz perdeye yansıtılabildiği, pkk nın girdiği faaliyetlerin -ki bana göre insanlık dışı ve hiçbir haklılığı yok- ne kadar haklı olduğu gibi ve benzeri yorumları alt alta okuyabiliyorsunuz.
    evet, bahoz filminde "devrimci" olarak ifade edilen insanları ve 1990'ların devrim hareketlerini anlatıyor.

    ----- spoiler -----
    film, küçük taşra kasabasında yaşayan cemal'in, üniversiteyi kazanarak geldiği istanbul'da yaşadığı yalnızlığın ardından tanıştığı arkadaşlarla sistem karşıtı bir devrimci olması ve kimliğini keşfetmeye yönelik arayışını ve yaşadıklarını konu alıyor.
    ----- spoiler -----

    bahoz-fırtına filmini seyrettiğim zaman neler mi hissettim?

    edindiğim bilgilerden, okuduğum bazı dökümanlardan ve yaşanılan bazı olaylardan bildiğim kadarıyla filme konu alınan istanbul üniversitesinde gerçekten "hemşericilk" yaklaşımıyla dağa yada kentsel faaliyetlerde kullanılmak üzere yandaş toplamakta olan bir grup hala bulunmakta.

    cemil karakteri ile birlikte, aslında bu taraklarda hiç bezi olmayan, ana dili kürtçe olup da devrim,pkk gibi unsurları ve faaliyetlerini doğru bulmayan bir gencin, gerek eğitim aldığı üniversitede konuşmasındaki aksan ve hareket ve tavırlarındaki memleketçilik ile bizler tarafından hemşeri muhabbeti yapılan gruba nasıl itildiğini, gerekse doğunun batısında yaşayan halkın önyargıları ve bunu hareketlerine yansıtmasıyla kürtçe konuşan her kişiyi pkk lı olarak değerlendirip davranıp, kişinin içinde yüreğinde isyan tohumlarını serpiştirildiğini gördüm.

    atatürk resmi ile başlayan filmde, serüvenin nasıl dağda sonuçlandığını farkettim.

    ben türküm diyen herkesin mutlaka, mutlaka ve mutlaka seyretmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum, ancak at gözlüklerini çıkararak...

    insan hatalarından her zaman ders almalıdır. bu nedenle kemal öz'ü yürekten kutluyorum ki, bize hatalarımızı görme fırsatı verdiği için bahoz'u çekerek....

    ben seyrettim,yorumladım,dersimi çıkardım...bunları yapabildim çünkü ezberleri ve önyargıları bir kenara bıraktım...
    0 ...