--spoiler--
atatürk cumhuriyeti getiremedi, yani şöyle söyliyeyim, cumhuriyeti oturtamadan bu hayata veda etti. nihayetinde işleri tam rayına oturtamadık biz. atatürk ve atatürk'ten sonra monarşiye benzer hareketler görülmüştür. milli şef dönemini örnek verebiliriz. sonra atatürk'ün meclisteki muhalif sesleri bastırması falan. tabi bunlar hedefe ulaşmak için verilen tavizler olarak değerlendiriliyor bugün. e tabi bir de dönemi değerlendirmek lazım. sadece bir pencereden bakmak olmaz. büyük buhran'ın etkileri, dünyadaki olaylar, memleketimizin savaştan çıkması falan.
--spoiler--
bir arkadaş cumhuriyet ve atatürk'ün diktatör olup olmadığı konusunda böyle şeyler söylemiş. komunizm rejiminin aynen cumhuriyet gibi oturtulabilmesi için zamana ve bir baskıya ihtiyacı vardı. burda bazı arkadaşlar komunizmin ne olduğunu bilmeden, neden ütopya kaldığı hakkında bilgi vermeden fikirlerini ilan eden bir ankete katılmışlar. bir rejimi oturtmak için onun tanıtılmasına ve yayılmasını, kabullenilmesini hızlandırmak için baskıya ihtiyaç vardır. cumhuriyet kurulurken sadece iç tehditler vardı. ama komunizm rejimine karşı koskoca bir kapitalist dünya vardı. komunistler ilk çıktığı zaman köylü ve işçilerin kapital sahiplerine karşı doğuştan düşman olacaklarını zannettiler. gerçekte de aynen böyle olmasına rağmen komunizme karşı kapitalizm büyük bir kampanya yürütüp komunizmin anlatılmasına engel oldular. mesela bizim ülkemiz için komunizm; dinsizlik ve vatan toprağımıza göz dikmiş rusların akdenize inme emeli olarak yıllarca kötü yansıtıldı. çünkü türk milletinin zaafı dini ve vatanıdır.
neyse konuya dönersek komunizmin gerçekleşmesi için ithal edilmesi, yani tüm dünyada büyük ölçüde yaygınlaşması gerekirdi. bu olmadıktan sonra kapitalizmin kullandığı işçiler çoğu ülkede köleden beter şartlarda çalışır, çok ucuza üretim yaparak, komunizmin sağladığı hak ve adaletli dağıtımla yapılan üretimin her zaman üstüne çıkar, komunist ülke 5 liraya üretirken, diğeri işçi parası vermez 3 liraya üretir.
osmanlı neden battı sanıyordunuz? bedava üretim yapacak köleliğe izin verilmedi, işgal ettiği topraklarda sömürgecilik yapmadı. başka ülkelerin yaptığı gibi çin'i, hindistan'ı, afrika'yı, amerika'yı işgal edip vatandaşlarını köle olarak kullanıp, doğal kaynaklarını sömürmedi. buradan kaynak bulan sömürgeci ülkeler ellerindeki mal varlığı ile yeni teknolojilere yatırım yapacak, askeri gücünü artıracak fırsat bulurken, osmanlı ancak onlardan para vererek çürümüş, eskimiş teknoljisini, silahını alacak para bulabildi.
şimdi kapitalizm her yeri ele geçirmiş; çin, hindistan gibi uzakdoğu ülkelerinde insanlar köle gibi çalışıp, kazandıran kölelere dönüşmüş. tabi ki bu köleliğin sonunda yavaş yavaş imkanları gelişecek. o zamana kadar gerileyen ülkelerden yeni köleler doğacak.
komunizmin ütopya kalması kapitalizmin zaferidir. kapitalizmin üstün olduğunu göstermez. zaten doğuştan zengin hiç bir mantıklı insan kapitalizmin fakirlere dayattığıı köleliği kabullenmez. işin garibi türkiye'de yaşasın komunizm öldü, ütopya kaldı diye sevinenler varken kapitalist ülke vatandaşları global köleliğe karşı çıkacak vicdana ve akla sahipler.