sviatoslav teofilowitch richter (1915-1997) dünya piyano tarihinin gelmis gecmis en büyük piyanistlerinden birisidir. belki de en büyügüdür. öyle büyük bir piyanisttir ki, bircok diger büyük piyanisti hayretler icerisinde birakmistir. mesela artur rubinstein bu rusya disina cok sonradan cikabilmis piyanisti carnegie hall´de dinledikten sonra "simdiye kadar bu kadar mükemmel bir konser dinlememistim, böyle bir piyano calis olamaz" demistir.
inanilmaz genis bir repertuari vardir- ünlü rus bestecisi prokofiev bircok piyano sonatini kendisi icin bestelemistir. benim bildigim 7. sonta kesinlikle sviatoslav´a adanmis, kendisi de bu sonati 4 gün icinde ögrenip calmistir.
...cok büyük bir beethoven yorumcusudur. en iyilerdendir, belki de en iyi beethoven yorumcusudur.daha bircok besteciyi en iyi calan adamlardan birisidir. schumann piyano koncertosunu calisi inanilmazdir.
kendi agzindan "80 piyano aksami, koncertolar ve oda müzigi eserleri haric" calacak düzeyde bir repertuari vardir.yani ayni eseri bir kez calmadan 80 keresahneye cikabilir sviatoslav richter. hakkinda üretilmis bircok fikra vardir- küba´da havana´da calmaya geldiginde ilk isi konser programina bakmak olmus, o aksam ne calacagini konser afisinden ögrendigini rus büyükelcisi rapor etmistir.
bu pianistlerin pianisti adam, oldukca uzun boylu ve kocaman ellere sahip bir adamdir. "chopin" in piano icin etüdlerinden 4 numarali di diyez minör olanini calisi bu dünya disi bir düzeydedir, böyle bir teknik ve böyle bir emniyet hissi olamaz...calarken sivri cenesini öne dogru cikarmasi, piyanodan cikardigi tinilarin diger piyanistlerin hayret etmesine sebep olmasi, söylenebilecekler arasindadir.
bircok oda müzigi grubuna da eslik etmis olan richter´in oistrakh´la yaptigi brahms keman-piyano sonatlarini iceren kayitlari müzik tarihinin "zenith"leri arasinda sayilmaktadir. ayrica oleg kagan´a, natalia gutman´a da eslik etmistir.
"ben sadece bestecinin aynasi olmak ve sadece besteciyi yansitmak isterim, bundan baska bir fonksiyonum olsun istemem " sözü ünlüdür.
cokyüksek süratte birsey calarken caldigi sey sanki hic de öyle hizli degilmis hissini uyandirabilen ender insanlardan olan richter, cok saglam icki icen bir insandi.
dünya 1997 yilinda tarihin en büyük piyanistlerinden birini yitirmistir. ben sahsen liszt´in sviatoslav´dan daha iyi bir piyanist oldugunu acikcasi hic de sanmiyorum.