hidrojen hasarları

entry1 galeri
    1.
  1. Hidrojenin gerek atomal gerekse bileşik halde malzeme içerisine girerek malzemelerde meydana getirdiği hasarlardır. Isıl işlem, kaynak, katodik koruma sırasında metale giren hidrojen, bazı hasarlara yol açabilir.
    H2 -> H + H
    şeklinde atomlarına ayrışabilen hidrojen molekülü, atomların ağırlıkları çok düşük olduğundan böyle atomların malzeme içine yayınması kolaydır. Özellikle KHM* metallere, hidrojen atomu çok kolay bir şekilde yayınmaktadır.
    Boşluklama, H2 nin metal içine atom şeklinde yayınmasıyla oluşur. Yayınarak, hatalı bölgelerde biriken hidrojen atomları buralarda birleşerek tekrardan H2 moleküllerini meydana getirirler. Böylece yüzeyde kabarcıklar oluşur ve metalin mukavemeti düşer. Hidrojen, tane sınırlarındaki uygun yerlerde ve mangan sülfürün bulunabildiği yerlerde toparlanabilir.
    Çelikten karbonun uzaklaştırılması sırasında çeliğe yayınan H2, karbon ile reaksiyona girerek dekarbürize yapılar ve metan gazı oluşturur.
    4H + C -> CH4
    Meydana gelen metanın oluşturduğu basınç, malzemede kırılganlık yaratır ve çatlaklar oluşturur. Hidrojen yapıya girerek iç kısımlara yayınır ve çeliğin mukavemeti önemli oranda düşürerek gevreklik yaratır. Buna hidrojen kırılganlığı denir.

    Önlemler;
    - Malzeme yapısının boşluksuz olması, (H yayınmaması için)
    - Yaklaşık 200 oC'ye malzemeyi ısıtma ve temperleme, (Yapıdaki H'in dışarıya çıkmasını sağlar)
    - Katodik koruma, kaplama vs. gibi ortamda alınan önlemler.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük