bu sebep sonuç ilişkisinde değerlendirilmesi gereken bir dalaşma yada zıtlaşmadır. israil ve arap dünyasının yaptığı savaştan bu zamana kadar abd israil'in en büyük destekçisi ve müttefiki olmuştu. fakat israil bir türlü orta doğuda egemenliğini kuramamış ve kontrolü altına alamamıştır. 11 eylül saldırısına kadar bu döngü bu şekilde devam etmişti. fakat başta abd olmak üzere diğer g8 ülkeleri bu bölgede oluşan istikrarsızlığın ve karmaşanın kendilerini tehdit eder hale geldiğini görmeye başladıkları vakit ortada bir yanlış olduğunu gördüler. abd'nin ırak girmesi bile bu bölgeye düzen getirmemiş aksine dahada bu fitili ateşlemişti. fakat bu bölgenin eski hakimi osmanlı imparatorluğunun varisi türkiye cumhuriyeti bu bölgede sözünü geçirebiliyor ve işleri yoluna koyabiliyordu. israil'e bu işi bitiremeyeceğini anlayanlar türkiye'ye yol verdiler. kimileri buna bop dediler, kimileri ise ulus devletçilik anlayışının bitmesi ile osmanlı devletinin doğal sınırlarına ilk adımı dediler. ortada bir hakimiyet sıkıntısı var bu da bu tarihini bu bölgede yazmış, aynı inanç ve değerleri paylaşan ve bütünleştirici hoşgörü kültürünü tarihinden alan bir ülke olmalıydı. arap ülkelerini tek tek incelendiğinde bu ülkelerin asla birbirlerine boyun eğmeyecekleri açıkça görülebilir. türkiye cumhuriyeti bu görevi layıkı ile yapar anlayışı dünyada egemen olmaya başlamıştı. son 2 yılda artık bir ışık yakıldı türkiye'ye karşı ve türkiye cumhuriyeti bu konumda harekete geçti. önce orta doğuda sesini daha gür çıkarmaya ve gerektiğinde posta koymaya başladı. son 1 yıl içinde bu bölge ülkeleri ile vizeleri gözden geçirdiler. çoğu ülke ile vizeler kaldırıldı. bunun ardından arap birliği platformunu revize edip daha işlevsel hale getirmek gelecektir. sonrasında türkiye cumhuriyeti'ne başkanlık sistemi ve eyalet yönetimini hayata geçirmek kalacaktır. bu sistemler uzun uzun tartışılabilir eksik yanları muhakkak olsada revize edilip kusursuz hale getirilmesi mümkündür.
bazı bölgelerde silahlar yetersiz kalır. korku bazı bölgelerde yatıştırıcı değil aksine kışkırtıcıdır. işte bu bölgelerden biridir orta doğu. orta doğuda yer alan milletler tarihle yaşıtlardır. dünyayı titretmiş çoğu süper güçler bu bölgeden çıkmış ve tarihe adlarını yazdırmışlardır. bu yüzden bu bölgede baskı ile zorba ile bir çivi bile çakılamamıştır. en güzel örneği de filistin'dir. dünya otomatik silahlara ve tanklara karşı taşla mücadele eden insanlara ilk bu bölgede şahit oldu. bizler bu bölgenin insanı olduğumuz için çok gördük ve duyduk. fakat onlar görmemişlerdi. inançları ve kültürleri için dünyada en kutsal olan yaşam haklarından gözlerini kırpmadan vazgeçebilecek insanlara karşı yapabilecekleri hiçbir şey yokken. türkiye cumhuriyeti kurtarıcı rolüne yada emanetçi rolüne sokmaya başladılar.
israil dünya için artık sıradan bir ülke ve eleştirilebilir hatta durdurulabilir bir ülkedir. artık dilediği gibi duvarları kanatırcasına tırmalayamacaklardır. bunu bilen türkiye cumhuriyeti hükumeti biraz daha baskı kurmaya ve aşağılamaya çalışıyor. tabi buda popülist bir yaklaşım olsada soğuk savaş stratejisi gibi bir şey.
türkiye'de mevcut düzenin devamı için abd bir sene içinde tüm pkk'yı dağdan indirecektir. bu şekilde mevcut tbmm dağılımının değişmesine izin vermeyecektir. sonrasında türkiye zor bir göreve başlayacaktır. fakat başta belirtiğim gibi bazılarına göre bu bop başkanlığı bazılarına göre ulus devlet anlayışının çökmesi ile osmanlının eski egemenliğine kavuşmasıdır.