uzun deme oku, beyinler uyusturuluyor yine, uyuma.
boyle bir basliga boyle bir giris olmamali ama, tutamiyorum kendimi.
vay götler vay.
harbiden hayran oluyorum ben bu feto cemaatine. yani bu kadar sistematik sekilde, bu kadar kritik yerlere, bu kadar karincayi sikip belini incitmeyen bi yontemle yaklasan her ideoloji borusunu otturur kardesim. hele okudugunu anlamayan, anladigini sorgulamayan bi millete yapilirsa, %47 de olur %87 de olur bunlara verilen destek. yawsagin hakkini yavsaga verdikten sonra meramimiza gelelim.
lise felsefe derslerinde mufredat degisikligine gitmis milli egitim. surda anlatiliyor temel degisiklikler.
evet sevgili 15-16 yaslarindaki lise ogrencileri. size zihninizi ozgurlestirmenin bir yontemi olarak tanittigimiz felsefe pratiginde, ilk unitemizin sonunda kazanmanizi istedigimiz donanim "hikmet kavramini fark etme"niz. kim lan bu hikmet? dediginizi duyar gibiyim. bakiyoruz kutsal tdk sozlugune...
hikmet: 1. Bilgelik. 2. Tanrı'nın insanlarca anlaşılamayan amacı. 3. Gizli sebep
evet. yani neyi fark etmeniz isteniyor sizden? siz tost yiyip test cozmeye alisan nesilsiniz, coktan secmeli yapayim ben size. koyalim bakalim yerlerine. evet neyi fark etmeniz isteniyor?
a) Bilgelik kavramini fark etmeniz.
b) Tanri'nin insanlarca anlasilmayan amacini fark etmeniz.
c) Gizli sebepleri fark etmeniz.
d) Hepsi
bunun dogru cevabini milli egitim bakanligi muhtemelen "d: hepsi" secenegi olarak belirleyecektir. zira "a" deseler "felsefe dersinin ilk unitesinde 'bilgelik' kavramini fark etmenizi istiyoruz" demis olurlar, o zaman hem "neden bilgelik demiyorsunuz da hikmet diyorsunuz gotler?" sorusuyla karsilasirlar, hem de anlamsiz bir sey ogrenmelerini istemis olurlar ogrencilerden, zira bir kavram olarak "bilgelik" ogrencilerin farkinda olmadiklari bi kavram degil. acikca b sıkkı oldugunu da soylemeyecekler tabi ogretilmek istenenin, dolayisiyla "hepsi"ni ogrenmenizi istiyoruz diyip "ne var cocuklarimiz bazi seyleri bilmesinler mi, felsefe dersi dinsiz mi olmak zorundadir?!" diye populizm yapacaklar. hayir guzel kardesim, dinsiz olmak zorunda degildir felsefe dersi, ama dinsizligin de bir alternatif oldugunu gosterebilmelidir. peki sen bu unitenin sonunda bu ogrenciye yukaridakilerin "hepsi"ni ogrettigin zaman, dinsizligin bir alternatif olabilecegi dusuncesi nasil olusacak ya da kabul edilebilir bir dusunce olacak o ogrenci icin? neden mi olamasin, bak anlatiyim.
bunlarin hepsinin dogrulugunu, yani "hikmet" kavraminin ne oldugunu fark ettirmek demek su demek oluyor cunku. "tanri'nin insanlarca anlasilmayan amaclari vardir ve bilgelik bunun farkina varmaktir" bir kere felsefe dersinin ilk unitesinde "sen insansin aklin her seye ermez" i ogretiyorsun. "ama aklinin ermeyecegini kabullenmek bilgeliktir" diyorsun. "aklinin ermeyecegini kabul etmeyen kisiler bilgelikten uzaktir" diyorsun. yani bir tanri vardir ve onun "gizli sebepleri" vardir. bunu sen anlayamazsin ama bir amaci da vardir.
ama hemen caresizlige dusme. bak tanri sana kitap gondermis. oku bakayim ordan neymis tanrinin amaci?
-"bu dunya hayati bir sinavdir, obur tarafta iyiler kotuler ayrisacak, iyilere cennet kotulere azap varmis." diyor hocam.
- aferin yavrum.
- peki hocam tanrinin durduk yere bizi yaratip, ustelik kaderlerimizi, ne yapip yapmayacagimizi falan da bilirken (bkz: kaderin mantıklı açıklaması/#6906102) boyle bir sinava sokmasi, sonra da sonsuza dek odul ya da cezaya tabi tutmasi neden?
- yavrucum sen ilk uniteyi iyi anlamadin heralde... o kadarini kurcalamicaksin, tanri'nin insanlarca anlasilamayan amaci var heralde. hikmet abini hatirla...
- hmm peki o zaman.
simdi haber bunun mufredati muhafazakarlastirma egilimi oldugu izlenimi yaratacak sekilde yazilmis, ki ben bu izlenimin dogru oldugunu dusunuyorum, ama bu soru egitim bakanina sorulsa, ya da ayni haberi vakit gazetesi yazsa su sekilde cerceveler bu olayi: "felsefe derslerinde bati hegemonyasindan kurtulup, cocuklarin turk islam sentezinin farkina varmalari saglaniyor".
peki sayin ibneler, sizin amaciniz ogrencilere bilgelik bilinci kazandirip turk-islam sentezinden haberdar etmekse, felsefenin en temel alani olan "bilgi felsefesi" alani neden son uniteye alinmis, din felsefesi one cekilirken? turk-islam felsefesinin bu konuda soyleyecek bir seyleri yok mu?** neyin "bilgi" oldugu uzerine son unitede dusunecek ogrenci, ama "bilgelik" kavraminin farkina ilk unitenin sonunda varacak. nasil olacak hocam nasil olacak?!!
- gizli sebepler cocugum, gizli amaclar. sen eski mufredattansin heralde?