cemaleddin hocaoğlu

entry16 galeri video1
    13.
  1. alıntıdır :

    --spoiler--
    Cemaleddin Hocaoğlu(kaplan), Anadolu sakinlerinden olup, Reşid ve Hatice'den doğmadır.

    Doğum tarihi ve doğum yeri:
    Erzurum vilayetine bağlı ispir kazası Dangis (yeni ismi Gündoğdu) köyünde dünyaya gelmiştir. Doğum tarihi miladî olarak 1926'dır. Rumî olarak ise 1342'dir. Hicrî tarih olarak da 1347'dir.

    a) Tahsili:
    Cemaleddin Hocaoğlu, Kur'an-ı Kerim'in hıfzını (yani hafızlığını); Sarf, Nahiv, Mantık ve Belağat gibi Ulum-i Arabiyye'yi; Usul-i Fıkıh, Usul-i Tefsir, Usul-i Hadis ve Usul-i Akaid gibi usul ilimlerini; Fıkıh, Tefsir, Hadis ve Kelam gibi füru' ilimlerini genelde babasından tahsil etmiştir. Ayrıca Erzurum merkezindeki imamlığı sırasında, Erzurum müftüsü Merhum Sadık Efendi'nin okutmakta olduğu Molla Cami, Mantık, Muhtasar'ul-Meani ve Usul-i Fıkıh gibi derslerine katılmıştır. - 62 -

    iMAm Cemaleddin Hocaoğlu (Kaplan)

    b)ilk, Orta ve Lise tahsili:
    Askerliğini yaptıktan sonra ilkokul, Ortaokul ve Lise tahsilini haricten vermek suretiyle, üç sene civarında Erzurum Lisesi'nden mezun olmuştur.

    c) Üniversite tahsili:
    Yaş 36 olmuştu. Mezkûr mektepleri bitirdikten sonra bir de üniversite tahsili yapmak üzere Ankara ilahiyat Fakültesi'ne kaydolmuş, 40 yaşına yaklaşınca bu fakülteden mezun olmuştur.

    d) Resmî ve gayrî resmî olarak yaptığı vazifeleri:
    imamlık, Vaazlık, Müfettişlik, Diyanet işleri Personel Dairesi Başkanı, Diyanet işleri Reis Muavinliği, Adana Müftülüğü, Türkiye Din Görevlileri Federasyon Azalığı, Avrupa Milli Görüş Teşkilatları Tebliğ ve irşad ve Fetva Komsiyonu Başkanlığı, islamî Cemiyet ve Cemaatler Birliği Umumî Reisliği, Anadolu Federe islam Devleti Reisliği ve nihayet Hilâfet Devleti Reisliği, yani "Emîr'ül-Mü'minîn ve Halîfet'ül-Müslimîn" vazifelerine getirilmiştir. Bunlardan bir kısmında vazife müddetleri kısa olmuş ise de bir kısmında uzun olmuştur. Mesela müfettişlik gibi bazı vazifeler altı ay gibi kısa süreli olmuş, imamlık vazifesi 11 sene, müftülük vazifesi 15 sene sürmüş, islamî Cemaatler Birliği Emirliği 10 sene olmuştur.

    70 yıl sonra dibe-köşeye itilen, hor ve hakir görülen Hilâfet Devleti'ni cesaretle ihya ve ilan eden, Emîr'ül-Mü'minîn ve Halîfet'ül-Müslimîn Cemaleddin Hocaoğlu (Kaplan) bin Reşid uğruna mücadele verdiği Rabb'isine, 15 Zilhicce 1415'e tekabül eden (15 Mayıs 1995) Pazartesi günü saat 12.50'de Hilâfet bayrağı altında kavuşarak şehadet şerbetini içmiştir.

    Bu vesileyle Hilâfet Devleti'nin şûra üyeleri, müslümanların bir saat bile Halife'siz kalması caiz olmadığından 16 Zilhicce 1415 (16.05.1995) günü bir toplantı yaparak, Hilâfet makamına Merhum Halife'mizin tavsiyesini de nazar-ı itibare alarak, Ulûm-i Arabiyye ve Ulûm-i şer'iyye'yi babasının rahle-i tedrisatında tâlim ve tahsil yapan Muhammed Metin Müftüoğlu (Kaplan) Hoca'yı Halife olarak seçtiklerini ve bey'at etmiş olduklarını bütün bir dünyaya ilan ettiler.
    --spoiler--
    *
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük