sigara yasağı

entry270 galeri
    192.
  1. tayyip erdoğan ın inadına sigaraya başlamakla güya hükümet politikalarını eleştiren ve devletin her vatandaşın sağlığı hakkında bir düzenleme, kanun çıkarması gibi bir gerekliliğinin olduğunu algılayamayan; her fırsatta sigara yasağının getirdiği olumsuz sonuçlardan bahseden bireyler; sigaraya her yıl giden milyarlarca servetin ne olduğunu; sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden sağlık harcamalarında ne kadar masraflar yapıldığını bilmeyenler; sigaranın yasaklanarak ve kapsamı daraltılarak, gelecek türkiyesine sahip çıkacak ve yetişip de adam olacak nesillerin önünün açılmak istenmesini ve kanser gibi ölümcül hastalıkların önüne geçilerek, bu belanın genlere işlememesi konusunda bir iyiniyet göstergesi olduğunu düşünmeyenlere bir hatırlatmadır nacizane;

    bir kaç örnek;

    a- ispanya: ispanyada iş yerleri, hastaneler, kültür merkezleri ve toplu taşıtlarda sigara yasağı, 1 Ocak 2006 itibariyle yürürlüğe girdi. Yasa, 100 metrekareden geniş iş yerlerinde, kahvehane ve restoranlarda sigara içilen bölüm bulundurulmasına izin verse de, daha küçük mekanlarda yasadışı sigara tüketimi devam ediyor. ispanyada yılda 50 bin kişinin sigara içmeye bağlı kalp ve damar hastalıklarından ötürü hayatını kaybettiği biliniyor.

    b- hollanda: 16 milyonluk nüfusunun yüzde 30u sigara içen Hollanda, 1 Ocak 2004ten itibaren, tren istasyonları, umumi tuvaletler, iş yerleri de dahil olmak üzere halka açık bir çok yerde sigarayı yasakladı. Devlet, ülkedeki otel, bar ve restoranlara da sigara içilmemesini sağlamak için kendi kontrol mekanizmalarını kurmayı tavsiye ediyor.

    c- italya : italyada sigara yasağı iki yıldır yürürlükte. Hükümet, sigara içmenin yasak olduğu mekanlarda kuralı ihlal eden kişiye yaklaşık 2 bin Euro para ceza keserken, mekanda sigara içilmesine göz yuman işletmeci ya da sorumluyu ise 275 Euro ödemek zorunda bırakıyor. Ülkede yasak uygulanmaya başladığından beri, sigara satışları yüzde 20 düştü.

    d- norveç: Ülkede sigara içmeyenleri pasif içicilikten kurtarmak için, 1 Haziran 2004te restoran, bar ve kafelerde sigara içmek yasaklandı.
    Norveçte tütün ürünlerinin reklamını yapmak, 30 senedir yasak. Bir paket sigaranın fiyatı ise yaklaşık 6 Euro. Caydırıcı fiyatlara ve devletin yaptırımlarına rağmen, Norveçte her üç kişiden biri sigara içiyor.

    e- kanada: Ülkede 2002 yılında yapılan devlet istatistik araştırmasına göre, Kanadada 15 yaşın üzerinde sigara içenlerin oranı yüzde 21. Bu sayıyla Kanada toplumu, dünyada sigara içme oranı en düşük toplumlar arasında. Toplum sağlığı uzmanlarına göre bunun sebebi, ülkede uygulanan sert sigara içme yasağı. Ülkede satılan sigara paketlerinin üstünde, sigaradan zarar görmüş iç organların fotoğrafları yer alıyor.

    f- irlanda: irlanda 2004 yılında publar, restoranlar ve kapalı iş yerlerinde sigara içilmesini yasakladı. Hükümet, bu mekanlarda sigara içerken yakalanan kişilere 3 bin Euro para cezası verilmesini kararlaştırdı. Ülkede pub kültürünün yaygın olması, yasağa uyulacağı konusunda şüphe uyandırsa da, irlandalılar çözümü, barın kapısının önünde bir sigara tüttürdükten sonra içeri girmekte bulmuş.

    g- ingiltere: ingilterede geçtiğimiz yıldan beri, umuma açık alanlarda sigara içmenin cezası 50 sterlin. Londra imperial Kolejinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, toplumda 65 yaşının altında sigara içen kişilerin oranı yüzde 30.

    f- abd : ABDnin Kaliforniya eyaleti, dünyada en sıkı ve geniş çaplı sigara yasağının uygulandığı yerlerden biri. 1993 yılında devlet binalarının içinde ya da 1.5 metre yakınında sigara içmek yasaklandı. Eyaletteki restoranlar, barlar, kapalı mekanlar ve sahillerde sigara içilmesi yasak.
    Ülkenin bir başka kalabalık eyaleti New Yorkta ise 2003 yılından bu yana restoran ve barlarda sigara içmek yasak. Sigara tiryakisi ABDliler, hakları ihlal edildiği gerekçesiyle yasağı kınamış, sigara içmeyenler ise daha temiz bir hava soluyabilecekleri için desteklemişti.

    http://www.sigarayasagi.com
    * *
    0 ...