xpand 3d

entry1 galeri
    1.
  1. günümüzdeki temel 3 farklı 3d teknolojisinden biridir. temel olarak entry'lerde ne kadar copy paste yapmaya karşı olsamda burada işin daha ehli birinden teknolojiyi anlatmakta fayda var.

    http://thescifichronicles.blogspot.com

    "xpand 3d 20'lerde geliştirilen teleview'ın milenyum versiyonudur diyebiliriz. likid kristal içeren gözlükleri ile alternate-frame sequencing adı verilen tekniği birleştirir. bu teknikte 3d algısı yaratabilmek için saniyede 48 frame gösterilir ve ilk frame sağ, ardından gelen frame ise sol göze yönlendirilir. böylece son derece hızlı gelişen bu değişimi doğru yorumlayamayan beyin "eclipse" adı verilen bu hile ile cisimleri 3d gördüğünü zanneder.

    rakipleri reald 3d ve imax 3d'ye kıyasla daha farklı bir polarizasyon tekniğine (active) sahip olan xpand 3d'de, standart beyaz ekranda büyük oranda ışık ve renk kaybı yaşanır. (çünkü ekran kalibrasyonu çok zordur.) bu nedenle güçlü bir projektörle ışıklandırılmayan mat beyaz ekranlarda xpand 3d teknolojisi ile film izlerseniz, bok gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. maliyetleri düşürerek (gümüş ekran yok, frame çoğaltma yok) maksimum 24 metrelik ekranlarda "mazbut" bir 3d deneyimi yaşatır. halbuki bir imax sahnesi minimum 22 metreden başlıyor.

    ilm'in ve disney'in indoor olarak tercih ettiği 3d teknolojisi olan xpand'in kamusal sinemalara adaptasyonu oldukça zor ve masraflıymış. dolayısı ile bir çok işletme xpand 3d'nin "doğan görünümlü şahin" modelini tercih ederek, standart beyaz perde üzerinde dijital projeksiyonla film oynatır. bu nedenle dijital projeksiyonlu xpand 3d'de izlediği 3d film yüzünden; 3d sinema deneyimini sadece üzerine doğru gelen objelerden ibaret zanneden seyircilerin neler kaçırdığını, buradan yazarak tarif etmem imkansız."

    bunlara ek olarak eklemem gereken güncel bilgilerden birisi, xpand teknolojisinin genellikle afm sinemalarında kullanılıyor olduğu. büyük şehirlerdeki alışveriş merkezlerine gidecekseniz eğer ve hangisinde ne var temel bir fikir edinmek istiyorsanız afm olan sinemalarda xpand olduğunu bilmeniz yararınıza olacaktır.

    diğer bütün 3d filmler için xpand yerine real d daha iyi olarak gözükürken, avatar filmi için bana kalırsa xpand tercih edebilirsiniz çünkü filmin yapımcısı james cameron japonya gösteriminde xpand olarak izlemeyi tercih etti.

    xpand'in gözlükleri daha kalın çerçeveli ve real d'ye nazaran daha ağırdır. bu nedenle sinema boyunca belli bir rahatsızlık verdiği de söylenebilir açıkçası.
    0 ...