gora, arog, hokkabaz ve her şey çok güzel olacak'a göre bu filmde konunun akışından, dekorlara, kamera açılarına ve göndermelerin çokluğuna kadar herşey farklıydı. jenerik de mükemmeldi bu arada.
afedersiniz ama beygir gibi gülmek için bu filme gitmeyin, reco 3 ü bekleyin derim. çünkü bu film, diğer yapımlardan markalara ve hatta genel anlamda kullandığımız diyaloglara kadar bir çok konuda taşak geçiyor. taşak'ı sadece bizle geçmeklede kalmıyor kendiside nasibini alıyor cemcim (anlayan anladı o iki espriyi).
amerika ve avrupa nın bizi şuan ne durumda gördüğünü o zamanlarda anlatmış olmasıda hoş; son sahnedeki usa başkanına kapak daha da hoştur. barış çubuğu dan sonra ozan güven tıpkı arog da gora ya atıfta bulunması gibi, bu filmde de komutan logar'a pas atması bir alışkanlık oldu bu son iki filminde, kötü de olmadı hani.
ve işin daha da değişik ve hoş tarafı olarak da çizmenin hikayesini anlatan karakterin gora ve arog daki iyilerin dostu, turistlerin düşmanı olan halk kahramanımızın arif olmasıydı. ancak anlatan arif in yanındaki ozan güven ve özkan uğur un canlandırdığı karakterler diğer iki filmde arif in türkiyedeki arkadaşları olarak hiç görünmediler, bu iki abimize artı olarak arog da oynayan ilker ayrık da eklenseydi hoş olurdu zannımca.
yamulmuyorsam bu çizme hikayesini anlatan kişi arifti; ayhan ışık bıyığından ve turist seviciliğinden bu kanıya vardım (bu film için turist sevici yerine kazıklamayı seven arif de diyebilirük). hala yamulmuyorsam yani yanlış hatırlamıyosam zafer alagöz bu karaktere filmin sonunda cem'e arif'cim demişti, bu da bendeki kanıyı sabitleştirdi. ama garantisi yok, öyle değilse bu son iki paragrafı yoksaya bilirsin hacelis, zira kendi kendini de imha edebilir her an. ne kadar çok uzattım abura koyim. (vodvil'e saygılar)
ve daha bir çok yazılacak sayısız iri ufaklı gönderme ve espri var, onlardan da diğer yazarlar sebeplensin.
işin sonucu olarak babolis izle bi şekilde bu eseri, ama filme fazla beklentin olmadan git güzelce eğlen, çok fazla taşak malzemeli espri edin ve mutlu mesut hayatına dön derim. imdb de bu filme 7 verdim.
edit: tahmin ettiğim gibi çizme hikayesini anlatana arif değilmiş zeki adında bir karaktermiş, ancak o tip tam arifin tipinin aynısıdır, bu kadar da olmaz ki. yoksa bize cmylmz arifi hatırlatmaya mı çalıştı.