önermeyi yapıp arkasından destekleyenleri toplayıp kemalizm ve faşizm kavramlarını ayrı ayrı birer cümle içerisinde kullan desen oldukça zorlanacakları aşikardır. ikisinin de tanımını bilmeden yapılan bu önermelerde haliyle açıkta sap gibi kalmaktadır.
öncelikle kemaliz ve faşizm iki ayrı temel üzerine kurulmuştur. faşizmin çıktığı zamanlar ve italyada popüler olduğu zamanlarda türkiye vardı. eğer aynı iki ideoloji olsaydı, işte o zaman bu basit mantığınızla türkiye'nin faşizm ile yönetildiği kabak gibi ortaya çıkardı. gelgelelim böyle bir kanıt var mı? elbette yok. türkiye o dönemlerde de şimdi de kendi yolunda ve ideolojisinde ilerlemiş bir devlettir.
kemaliz yada atatürkçülük aydınlanma yoludur. geçmişin bekçiliğiyle sınırlı kalmaz gelecek için aydınlık yollara girmek için ışık da tutar halkına. devirmcidir, ilericidir, bilim ve irfan temelleri üzerine kurulmuştur. işte bu nedenlerden dolayıda faşizm'den farklıdır.
kemalizm, demokrasiyi kendi elleriyle kurar. bile bile suistimal edileceğini bile bile kendi elleriyle muhalefet partisini kurar. hayatı boyunca padişah altında yaşamış bir toplumu modern yaşantıya entegre etmeye çalışır kısaca. toplumu bir bütün olarak kucaklar. herkesin elini taşın altına koymasını bekler. ancak her ideoloji gibi kendini koruyacaktır elbette.
işte bu nedenlerle ikisi çok farklı kavramlardır. kemalizm, dünya üzerinde büyük bir adam olarak kabul gören bir adamın aydınlık bir yola götürmek istediği türk insanının izlediği yolun kendisidir.