Kazaklar, Kazakistan'da yaşayan Türk halkı. XVI. yy'da Türkistan'daki bazı Türk kabilelerinin karışımı ile oluşmuş bir halktır. Dilleri Türkçedir. Türkçe'nin merkezi kuzey lehçesi ile konuşurlar.
Nogayca, Karakalpakça, Başkurtça ve Tatarca ile akraba olan ve Kıpçak bölümüne giren Kazakça'yı konuşurlar.
Kazaklar Kazakistan, Türkiye, Moğolistan, Özbekistan, Kırgızistan, Afganistan, Çin, Rusya, Türkmenistan ve AB'de de yaşar. Çin'de Kazakların çoğunluğu 1,110,800 Kazak, kuzey Sincan-ili Kazak Özerk ili (Çin'deki en büyük özerk bölge) ve Mori ile Barköl ilçelerinde yaşamaktadır.
Abay Kunanbayoğlu, Muhtar Avezov, Şekerim Kudayberdioğlu, Mağcan Cumabayulı gibi şairler, yazarlar ve düşünürler yetiştirmiştir.
Kazak kültürünü resmeden bir pul
13. yüzyılda Altınorda Hanlığı topraklarının doğu kanadını oluşturan Deşt-i Kıpçak ahalisinde yaşayan ve Moğol istilasından etkilenmiş Türki boylar bir araya gelerek Kazak Hanlığı etrafında toplandılar. Söz konusu hanlığın yapılanmasında bazı Kırgız boyları ile kadim Kıpçak boylarının ardılları rol oynadı. Bunun yanında bazı Moğol boyları da Kazak ulusuna katıldı.
Kazaklar; Kırgızlar, Kıpçaklar, Nogaylar ve birkaç Türkleşmiş Moğol kabilenin karışımından ortaya çıkmış Türk halkı olarak 14. yüzyıldan sonra yeni bir boy olarak Orta Asya arenasında yerini almıştır. Orta Asya'da Ruslar ile ilk teması kuran Türki halk Kazaklar olmuştur