feminizm ile ilişik bilgileri çocuklar duymasın seviyesinde kalan insanlar için elbette kakadır, dominant teyzedir. kimseye de kızmamak lazım. 'materyalist' dendiğinde akıllara gelen ilk kelimenin 'paragöz' olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz.
açıklayalım, feminizm; homojen ve parçacıksız bir düşünce akımı değildir. her coğrafyada kendine bulunduğu yerin koşullarına göre bir form geliştirmiştir. şimdilerde norveçli bir feminist ile iranlı bir feministin mücadelesini verdiği şeyler arasında derin uçurumlar olduğunu kavramak deha gerektirmez. feminizm; 18yy. çıkışlıdır, sanayi devrimi sonrası devletin bireylerle olan ilişkilerinde kadın ile erkek arasındaki muazzam kanuni farkları törpülemek adına doğmuştur.
ileri dönem radikal feminizmi ciddi anlamda ipe sapa gelmez argümanlar da sunar. anaerkil bir dünya hedefler ki bu yapılmak istenenin aynen ataerkil düzen gibi yaratacağı sıkıntılar olduğunu öngöremez. bu mevzu; kanunlar karşısında ezilen aşağı yukarı her topluluk için geçerlidir. bu sorunun dar anlamlısını kürt kültürel hakları sorununda pkk'yı savunmak, eş cinsellere yönelik toplumsal dışlamayı travesti haberleri ile doğrulamak, insanların kafalarına sopa-çanta geçirip sağa sola küfürler sallayan hayvan hakları savunucuları gibi türlü şekilde çeşitlenebilir.
cenahlardan gelen aşırı tepkiler, gelen irrasyonel fikirler; o cenahın savunduğunu iddia ettiği hak mahrumlarına karşı tavır değiştirmemizi sağlamaz.
işin özü feminist erkek olmanın utanılacak, kılıbıklık gibi toplum dayatmaları ile ilişkilendirilecek herhangi yönü yoktur.
cesaret; erkeklerle ayni haklara sahip kadınların arasında dimdik olarak yaşabilmek midir? yoksa toplum, devlet, kendisine yakın bireyler tarafından sindirilmiş kadınlarla birlikte yaşayıp onlar üzerindeki hegamonyayı devam ettirmek midir?
bunun cevabı elbet size kalmış. herkesten cesur olmasını bekleyemeyiz. lakin bu cevabı verirken bu ülkede kadınların yasal haklarını, sosyal hayattaki yerini geliştirmek için canını dişine takmış, zaman zaman hiç düşünmeden ültimatomlar vermiş kişinin bizzat mustafa kemal olduğunu unutmayın.
çıkıp da benim diyen feministin(anadolu'da kuruluş ve yapılanma döneminde çok ciddi feminist oluşumlar mevcuttur.) çıkıp talep edemeyeceği kanuni alanı bu ülkenin kadınlarına veren mustafa kemal'e de kılıbık, light erkek filan diyecek kadar aklınızı oynatmamışsınızdır sanırım.