türkiye gündemi

entry51 galeri
    1.
  1. Her 5-6 ayda bir ana başlığı değişen ve farklı kutuplaşmaları besleyen gündemdir. Zaman zaman kendisini din temelli laik/islamcı kutuplaşması şeklinde gösterip, ülkenin ikiye bölündüğü ve bir iç savaşın kaçınılmaz olduğu iddialarına yol verir. Bu ikilik gerçekten yoğunlaştığı veya kilitlendiği noktada ise milliyet ve etnik kimlik temelli türk/kürt ayrımına vurgu yapılır ve vatandaşlardan önceki temsilde giydikleri kostümlerini çıkartıp yenilerini giymeleri beklenir. milliyet konulu yeni bir iç savaş gündeme gelene ya da diyalog temelli bir çözüm söz konusu olana kadar devam eder bu müsamere.

    Aynı anda iki kostümü üst üste giymek ve iki oyunun repliklerini aynı anda okumak zor olduğu için de bu iki gündem aynı anda yaşanmaz. bunun bir diğer sebebi de bir tartışmada savaş çıkartacak kadar uç noktalarda görünen insanların diğerinde aynı tarafta olabilmesidir. olsa olsa sünni/alevi tartışması gibi ara ve daha küçük ayrımlar gündeme getirilip 1-2 ay laik/islamcı/türk/kürt kimlikleri dinlendirilir.

    bu kutuplaşmalar ülkeyi ilgilendiren uluslararası futbol karşılaşmaları sırasında etkisini yitirir, çünkü vatandaşın kimlik ihtiyacı izlediği maçta tuttuğu takım yoluyla güvenceye alınmıştır.

    birbirinin içine geçmiş etnik ve kültürel izler taşıyan bir coğrafyada bir anda herkesin bir taraf seçebilmesi çok zor olduğu için bu alternatif roller gereklidir. milliyet denen kavram ne kadar hayali ve kurgulanmış ise, türkiye'de bir insanın tam olarak laik veya dinci olması da o kadar zordur.

    aslında son derece yapay olan ve sadece biraz özen ve duyarlılık bekleyen bu konuları çözümsüz göstermenin tek yolu onları belli bir şiddet noktasına getirip konunun işlenme düzeyini belirlemektir. çünkü normalde insanlar internette ve sözlüklerde "karşı taraf"la bir araya gelip konuşmaktan çekinmezler. insanlar konuşunca gerçek çözüm ihtimali vardır.

    bu gündemlerin işlevi nedir? döngüsü nasıl belirlenir? bunu anlamanın tek yolu, bu tartışmalar olurken gündelik hayatta nelerin ters gittiğine ve özensiz bırakıldığına bakmaktır. gündemi belirleyen belirli bir merciyi işaret etmek ise çok zor.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük