bir kocanin karisini bicaklamasi kadar bile kendine gazetelerde yer bulamamis, en ufak bir 'teror' olayinda yuzlerce entry giren sozluk yazarlarinin da ilgisini cekememis vahim olaydir. kader degil bir katliamdir. terörün en buyugudur.
su yazi carpicidir :
'madende doğru ölçüm yapılsaydı 19 işçi hayatta olacaktı'
yeni bir iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden 19 madenci:
ali kazan, i̇zzet kuşoğlu, murat aydın, şenol kurt, emir ali turhan, murat hanay, mehmet banbal, seyit ali akduman, mehmet kuşoğlu, yusuf karaca, erol boran, yonis arıçiçek, ramazan baştepe, ertuğrul demiray, yahya arabozan, erol i̇kiz, muammer aktaş, ahmet çetin ve mehmet çetin.
bursa'da mustafakemalpaşa i̇lçesi'nin alpagut köyü devecikonağı mevkiinde bulunan bükköy madencik ve turizm anonim şirketi'ne ait kömür ocağında, 10 aralık 2009, akşam saat 19.30 civarında grizu patlaması oldu. madende, göçük altnda kalan 19 işçi hayatını kaybetti.
madende 220 metre yerin altında, 16.00- 24.00 vardiyasında görevli 32 işçi bulunuyordu. saat 19.30'da meydana gelen patlamanın ardından, patlama bölgesine uzak bulunan 13 işçi kendi imkanlarıyla çıktılar.
'madende doğru ölçüm yapılsaydı 19 işçi hayatta olacaktı'
türkiye devrimci maden arama ve i̇şletme i̇şçileri sendikası (dev maden-sen) başkanvekili tayfun görgün, madende doğru ölçüm yapılsaydı, metan gazının yükseldiğinin görülmüş olacağını, dinamit patlatılmayacağını, 19 işçinin de şimdi hayatta olacağını söyledi.
görgün, kömür madenlerinde işçilerin ölümleriyle sonuçlanan patlamaların nedenelerini sıralarken, bir de genel bilgiler verdi:
nedenler
- düzenli ölçüm yapılmaması.
- havaladırma yapılmaması.
- çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı'nın eksik denetim yapması ya da denetimlerde bulduğu eksikliklerin giderilmesinde süreci takip etmemesi.
- i̇şverenlerin nitelikli eleman çalıştırmaması.
- hükümetin özel maden şirketleri için değiştirdiği yasal düzenlemelerle madenlerde iş uluslararası güvenliği standartlarını bozmuş olması.
bilgiler:
dinamit kullanılan yöntem: dinamit galerideki maden tabakalarını gevşetmek için hafif patlamalar yaratmakta kullanılır. maden işçileri gevşeyen tabakaları indirir, göçüğü önleyecek kuvvetlendirme yapılır, sonra çalışırlar.
ölçüm metanın yükseldiğini gösterirdi: metan gazının düzeyini görmek için düzenli ölçüm yapılır. bu standarttır. metan birden bire yükselmez. her an ölçülür. bir uzmanın gözü hep bu değerlerdedir. eğer bu olsaydı, metanın yükseldiği görülür, havalandırma yapılır, metan boşaltılır ve dinamit sonra patlatılırdı. ama işverenler ölçümleri geniş aralıklarla yapıyorlar.
nitelikli eleman çalıştırılmıyor: i̇şverenler nitelikli elemana da maliyet olarak bakıyorlar. örneğin "pahalı oluyor" diye her vardiyaya mühendis koymuyorlar. bir mühendis bazen üç maden ocağına birden bakıyor.
denetim ve takip yetersiz: bakan ömer dinçer "mayısta denetim yapıldı, eksikliklerin giderilmesi için süre verildi" diyor. ama madencilikte hayati tehlike taşıyan eksiklikler, örneğin havalandırma sorunları giderilene kadar madenin kapatılması gerekir. denetimler zaten eksik, denetimde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi için ne yapıldığına dair takipler de eksik.
hükümet standartları bozdu: madencilikte nitelikli eleman, mühendis bulundurma, gaz ölçümü, havalandırma, denetim konularında uluslararası standartlar vardır. hükümet, bunları "ek maliyet olarak gören" özel şirketler için standartları bozdu. kuralsız çalışmaya kapı açtı. en son ağustosta çıkardıkları madencilikle ilgili iş güvenliği yönetmeliğinin iptali için maden mühendisleri odası danıştay'da dava açtı.
her madenin kendi kurtarma ekibi olmalı: bu patlamadan sonra kurtarmada yaşananlar tam bir rezalet. çevredeki devlete ait maden işletmelerinden ekipler beklendi. zonguldak'taki ekip zamanında getirilemedi. asıl sorun, her madenin kendi uzman kurtarma ekibinin olması gerekirken olmaması. tunçbilek'ten, zonguldak'tan gelen ekipler aslında kendi madenleri için kurulmuş ekipler.
***
devrimci i̇şçi sendikaları konfederasyonu genel başkanı süleyman çelebi, bursa'da kömür ocağında meydana gelen patlamada 19 madencinin hayatını kaybetmesine ilişkin "türkiye i̇şçi cehennemi oldu!" başlıklı yazılı açıklama yaptı. açıklamada şunları belirtti:
bursa'nın mustafakemalpaşa i̇lçesi'nde, çalışma bakanı dinçer'in sürekli kontrol edildiğini söylediği bükköy madencilik i̇şletmesi'ne ait kömür ocağında patlama sonucunda 19 işçi hayatını kaybetti.
2006 haziranında balıkesir'de kömür ocağında grizu patlamasında 17 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından akp hükümetinin enerji ve tabii kaynaklar bakanı hilmi güler "bunlar maalesef madencilikte olagelen kazalar. maalesef, bu madenciliğin tabiatı icabı olabiliyor" diyordu.
i̇şte bu sözler, akp hükümetinin insana ve çalışanlara bakışını çok net bir şekilde özetliyor!
bugüne kadar türkiye'de gerçekleşen maden kazalarında binlerce işçi hayatını kaybetmiş, bir o kadarı da yaralanmıştır. i̇şçi sınıfının yalnızca zonguldak'ta verdiği ölü sayısı 3500'ün üzerindedir. bunun nedeni, çalışanların insanca çalışma koşullarından yoksun bırakılması ve aşırı kâr hırsıdır!
bursa'daki patlamanın da ana nedeni, ölçüm yapılmaması ve havalandırma eksikliğidir. denetimler hem eksik hem de şeklen yanlıştır. denetlemelerde hayati tehlike barındıran işletmelerin kapatılması gerekir. i̇şletmedeki eksiklikleri tespit edip, gidermesi için işverene liste verilmesi yeterli değildir. eksikliklerin giderilmesi için, kısa ve makul sürelerde kontroller de yapılmalıdır ama bu yapılmamaktadır. çıkarılan genelge ve yönetmeliklerle de, işletmeler değil, hayati risk içinde çalışan işçiler cezalandırılmaktadır. çalışma bakanlığı'nın 11.11.2009 tarihli "işçi şikayetlerine" ilişkin genelgesinde, işçi şikayetlerine ilişkin başvuruların yazışma ile sonuçlandırılmasına karar verilmiştir.
maden ocaklarında iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin ise, 15 ağustos 2009'da yayınlanan yönetmelik, maden işletmelerinin standartlarını gevşeten, işletmelerde kalifiye eleman çalıştırma gibi yükümlülükleri azaltan içerikte olduğu için maden mühendisleri odası tarafından danıştay'da iptal davası açılmıştır.
önlem almayan, denetleme yapmayan, ihmal konusunda işletmeden de sorumlu olanlar, dört farklı ilden profesyonel kurtarma ekipleri getirmekle övünenler, acaba ne zaman işçi hayatına önem vermekle övüneceklerdir?
i̇nsanı değil kâr hırsını merkezine alan, en zor ve en kötü koşullarda insanları çalışmaya zorlayan, işçilerin, çalışanların söz sahibi olmadığı üretim süreçleri potansiyel birer "insan mezarlığı" olarak kalacaktır.
önlem alınmayan, insana yatırım yapılmayan işyerlerinin faaliyetlerine izin verildiği, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda uzmanların, sendikaların ve meslek örgütlerinin bypass edilip dışlandıkları müddetçe, yaşadığımız bu "kazaların" adı "cinayet" olacaktır ve sorumluluk da sadece işletmelerin değil bunlara göz yuman hükümetlerin olacaktır.
bursa'da yaşamını yitiren tüm işçilerin ailelerine ve işçi sınıfımıza başsağlığı diliyor, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılarak hesap sorulmasını ve işletmede çalışma koşullarının düzeltilmeden faaliyete geçiril