sorun aslında katsayı değil seçim sorunudur. bu katasyı uygulaması aslında doğru bir uyuglama olmakla beraber devamında bazı bölümelere geçişte kolaylık sağlaması gerekir.
örneğin makine bölümünde okumu bir adamı makine mühendisliğine alırken kolaylık sağlarsınız ki temelini lise yıllarında almış bir adamı makineyi ilk kez gören bir adama tercih etmek kadar doğal bir durum olamaz.
ama bizim ülkemizde bu engellenip katsayı farkı sorunmuş gibi gösteriliyor.
mesleki eğitim iyi kullanıldığında çok güzel bir silahtır aslında. kendi yetiştirdiğin meslek elemanını daha çabuk ve daha verimli kullanmanı sağlar. ama bizde amaç farklı olduğundan durum bu noktaya gelmiştir.
işin kilit noktası da burada aslında. imam hatiplileri kaldıracak kadar ilahiyat yok, ihtiyaç da yok. ama insanların beyinlerinde öyle bir yargı var ki...
ihl'ye gitmeyen kız kötü yola düşüp orospu oluyor, erkek de bardan pavyondan çıkmıyor sanırsın. orayı alternatif eğitim gibi gösterip birilerine arka bahçe yaptılar. şimdi de mezunlarını koyacak yer arıyorlar. bugüne kadar akıllıları yerleşti zaten ama gerideki binlercesi bir türlü bu katsayıyı aşamadı şimdi iktidar eldeyken bunu da geçiriverelim düşüncesi ile yök'e böyle bir proje hazırlattılar ama bu sefer gerçekten bir soruna sebep oldular.
bu yazdıklarımdan meslek liselerini hor gördüğümü flaan düşünmeyin. meslek lisesinden mezun olan adamın doğrudan(sınavsız) kendi bölümüyle alakalı bir bölüme girebilmesini en çok ben isterim hatta bu şekilde meslek liseleri özendirilmiş olur.
imam haitp mezunu doğrudan ilahiyat fakültesine girsin. kimsenin bir itirazı olacağını sanmıyorum ama amaç ilahiyat, din kültürü öğretmenliği bölümleri dışında bir bölüme girmekse o zaman liseyi ihl'de okumasın. orası bir meslek lisesi. meslek lisesinin amacı bellidir!
işte bu yüzden ihl dışında meslek liselilerden ses çıkmıyor. onların amacı ben okuduğum bölüme gireyim yeterken diğerlerinin amcı farklı.