18. yüzyılda ingiltere 'de doğan cinsler arasındaki eşitliği kadın haklarının açımlanıp genişletilmesiyle sağlayan toplumsal hareket. tabii bu terimin kullanıldığı zaman itibariyle değişik ifadelemelere denk düştüğünü belirtmek gerek. 1890'larda kadınların oy hakkı kazanması çalışmalarına önayak olan kadın ve erkekler feminizm hareketini kullanıyordu. 1920'de abd 'de 1928'de de britanya 'da kadınların oy hakkına sahip olmaları feminizm hareketine yeni bir boyut ve soluk getirdi. burda tabii kamusal alanda sağlanan eşitlik hissiyatının bu harekete güç verdiğini görmemek olmaz.
kadınların oy haklarını kazanmalarının dışında feminizme dair bir ikinci gerçeklikte 1969'dan sonra gelişen ikinci dalga feminizmdir. birleşmiş milletler 'in kadının on yılı ilan ettiği -1975/1985- dönemi, dünyanın her ülkesinde kadın ölçekli hareketler oluşmuştur. ikinci dalga feminizmin sosyoloji 'ye etkisi hayli büyüktür. bunda endüstrileşmeyle, kent yaşamıyla kadının çalışma hayatına girmesi kadar akademik çalışmaların kadınlar tarafından da yürütülmesinin payı fazladır.
aslında konuyu fransız ihtilaline indirgemek olasıdır. tarihsel olgular süreçlere göre ivme kazanır. feminizmle ilgili sosyolojik analizleri yapacaksak kadının aile, siyaset ve iş alanındaki vaziyetine bakmalı bir şeylerin eksik kalmaması için.