kitap okumamanın eksiklik sayılması

entry24 galeri
    18.
  1. kitap okumak tabii ki kitabina bagli bir eksikliktir. hangi kitaptan ve hangi amaclarla neyi ögrenmek icin kitap okuyacagimiz cok önemli bir ayrintidir.

    genelde söylenilen bir sözü tekrarlayarak baslayalim. avrupa da derler ki iki yil gazete okuyan adam bir üniversite bitirmis gibi olur- buna benzer bir sözü türkiye´de de söylerler. burada tabii bahsi gecen gazete ici ciplak kadin fotograflariyla dolu boyali basin degildir. mesela frankfurter allgemeine´dir- ki o gazeteyi birgünde tamamen okuyamazsin, new york times´tir, le monde´dir, el pais´tir...bunlardan bir tanesini iki yil boyunca devamli takip et, iki yil önce durdugundan cok baska yerlerde durmaya baslarsin. her konuda konuya hakim adamlar o gazetelere yazilar yazarlar.

    bu durum kitaplar icin de gecerlidir. roman okumak konusu baska bir tartismadir. mesela harikulade tarih kitaplari vardir. tabii amaca bagli... ikinci dünya savasiyla ilgili bilgilerini gelistirmek istiyorsan o isi wikipedia´dan yapamazsin, konuya hakim, olaylarin kronolojik sirasini bilen, birbirlerine etkilerini incelemis birisinin yazdigi kalinca bir kitabi okumak zorundasindir.

    her türlü tarih konusuna hakimiyet kitap okumadan olmayacaktir. edebiyat konusundaki zevkin gelismesi de kitap okumadan olmaz. ama mesela hic kitap okumadan bir insan araba tamircisi, otobüs söförü, futbolcu, ya da belirli bir konuda memur olabilir. ama bu konular bile incelenmistir, ve bu konularda bile bircok ayrintiyi gene kitaplardan ögrenebilirsin.

    kitap birisi veya birilerinin bir konu hakkinda yaptiklari bir incelemeyi sergiledikleri bir tür bilgi sergisidir. yillarca satranc oynarsin, ama bir tek satranc kitabi bile seni o yillarda ögrenemedigin kadar ileri götürür.

    kitap sonucta bir konuda bilgi ögrenmenin "kestirme" yoludur aslinda. yani sen de istersen internetten taraya taraya olaylari, savaslari ekonomik kararlari falan ögrenebilirsin. ama bu cok uzun zaman alir, onun yerine atiyorum churchill´in 2.dünya savasi isimli standard eserini alir, birinci sahis agzindan olaylari okur ögrenirsin. 1800 sayfayi 2 ayda okursun, ama dedigim sekildeki bir taramayi asla iki ayda bitiremezsin. sonucta kendi kendine yaptigin iki yillik üc yillik taramayla ulasacagin sonuc da okudugun kabul görmüs bir 2.dünya savasi kitabindan daha gelismis olmayacaktir.

    sonucta kitap okumak bilgiye ulasmanin en kestirme yoludur. kitap okumayan adam bu bilgilere kitap okuyan adamin ulasacagi süratte ulasamayacaktir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük