rakının yunan içkisi olması

entry78 galeri
    37.
  1. Etimolojik açıdan bakıldığında Yakındoğu ve Ortadoğu ülkelerinde "araki" , "ariki", "arak" ve "rakı" gibi aynı kökten geldiği belli olan değişik birçok isim damıtılmış anasonlu veya sakızlı içkiyi tanımlar. Bir başka varsayım ise Arapçada "arak" sözcüğünün "ter" anlamına gelmesidir. Rakının üretim tekniğine dayalı bu varsayım akla daha yakın olmalıdır. Zira sonuçta imbikte damıtma işlemi sırasında ter damlacıkları gibi damlalar oluşmakta ve birleşerek oluktan dışarı akar. Doğu Hindistan, Malezya, Seylan ve iran'da çeşitli bitkilerin damıtılması sonucu ortaya çıkan içkilerin tamamına "arak" denmesi bu görüşü kuvvetlendirmektedir.

    Günümüzde, Rakı adı altında üzüm harici pek çok meyveden alkollü damıtılmış içki üretimi yapılmaktadır. Erik, incir vs. farklı coğrafyalarda kullanılmaktadır. Üzüm ve anasondan elde edilen damıtılmış içki dediğimizde ise, bugün Türkiye'de içilen rakıyı anlamaktayız. Bu içkinin tarihi kökeni ise biraz karışıktır. işin mantığı gereği, önce hammaddelere bakmalı, yani üzüm ve anasona. Üzümün anavatanı Anadolu, Ortadoğu ve Kafkasya yakınlarını kapsayan coğrafyadır. Anasonun anavatanı ise doğu Akdeniz'dir. Bu iki bitkinin kesiştiği coğrafya ise Suriye, Lübnan ve Türkiye olarak sayılabilir.
    Bu bölgelerde antik Yunan kültürünün ne kadar sürdüğü tartışılır, ancak belki Roma imparatorluğu döneminde söz konusu olabilir.
    Tarihi kaynaklar incelendiğinde, Bizans döneminde istanbul'un tanıdığı rakının atası olan anason-üzüm damıtması, kuvvetle muhtemel doğu Akdeniz kıyılarından gelmektedir. Bizans içki kültürünün devam ettiği Osmanlı coğrafyası ise bu lezzetli içkisi tüm imparatorluk vilayetlerine tanıtmış ve gelişmesini sağlamıştır. Zira, rakının günümüz şeklini alması, bakır imbiklerde damıtılması, anasonun ve alkol oranın artık rakı; denebilecek şekle gelmesi, 16. yüzyıl kayıtlarında ortaya çıkmaktadır.

    Sonuç olarak, rakının atası olan içki doğu Akdeniz kökenli olup, modern anlamda Türk rakısı ise zaten Yunan uzosundan oldukça farklıdır. Yani Yunanlılar rakıya uzo diyorsa onların sorunudur ama Uzo'ya rakı diyen kimseyi duymadım.
    0 ...