tanrı konsepti

entry5 galeri
    1.
  1. insanoğlunun doğayı, evrenin işleyiş biçimini açıklama metodundan başka hiçbir şey değildir.

    insan zekasının gelişmeye başlamasıyla birlikte, beraberinde varoluşa dair bir takım sorular getirdi. Bu sorulardan en önemlisi ve hala daha net olarak cevaplanamayan "her şey nasıl oldu?" sorusudur.

    Bu soruya mantıklı cevaplar bulanamayan insan zekası topu "tanrı" konseptine, kolaycılığına attı.

    Pagan kültürü, diğer bilinen adıyla çok tanrıcılık bu konseptin gelişmesine ön ayak olmuştur. Önceleri doğaya tapınan insanlar; sonraları doğayı, doğanın işleyiş biçimi hakkında fikir sahibi olmaya başlayınca bu işleyişin de bir yaratıcısı olmalı fikrine kapılarak "ek tanrı" kavramını icat ettiler.

    Tek tanrı rejimi evveliyatında ortaya atılmasına rağmen bunu ilk kez kağıda döken ve de yasalaştıran hz musa'dır. musa'nın tanrısı bildiğiniz üzere ırkçı bir tanrıdır ve ne hristiyan ne de müslümanların tanrısıyla, söylem ve icraatlarıyla bağdaşmaz. Bu nedenledir ki: "hayır, tanrı sadece ibranileri değil tüm insanları seviyor" diyen isa yahudilerin hışmına uğramıştır. Çünkü isa, kendini seçilmiş zanneden ibranilerin inanç Sistemini çökerttiği gibi tanrı nezdinde imtiyaz sahibi oldukları safsatasını da yerle bir etmiştir.

    Ve evet, herkesi eşit yaratattığı iddia edilen tanrının bir kavmi diğer kavimlerden üstün tutması, imtiyaz tanıması tek tanrılı dinlerin biat ettiği "yaradılış teorisine" de aykırıdır. Madem insanoğlunun kökeni adem ile havva'ya dayanıyor, madem hepimiz akrabayız, madem dünyanın yaradılış nedeni "nsan" tanrı neden ibranilere ayrıcalık tanısın ki? Bunu yapıyorsa übermenschci hitler'den ne farkı kalıyor?

    Tanrının: "sizi kavimlere ayırdık ki tanışasınız diye"
    söylemi bu noktada çok önemli. insanların eşit olduğunu söyleyen, onları kavimlere ayıran, tanışıp kaynaşmalarını isteyen tanrı söylemlerini hiçe sayıp nasıl olur da yarattığı insanların bir kısmını diğerinden üstün tutabilir?

    isa ve entelektüel havarilerin yarattığı tanrı konsepti yahudilerinkinden daha evrensel ve eşitlikçi olduğu için kısa sürede roma imparatorluğunu etkisi altına almayı başarmıştır. Hristiyanlığın çığ gibi büyümesinde helenisti dönemin büyük etkisi vardır.

    Ama bir saniye???

    isa(!) ve havarileri ne hata yaptı ki tanrı başka bir din gönderme gereği duydu?
    Yapılan en büyük hata tanrıya isnad edilen "nsan" sıfatıdır. Gerçi tanrının insanlaştırılması, insani özelliklere hazi olduğu fikri hristiyanlığın evveliyatında da (yakup ile güreş tutması) mevcut idi. insanoğlu tanrıyı insanlaştırdıkça, cinsiyet yükledikçe hristiyanların tanrısı sorgulanmaya başladı. Bu sorgunun daha mantıklı sonucu da islam dinidir.

    Ama islam dini de: diğerlerinden daha evrensel bir din gibi görünüp arap kültürünü tanrı kelamı diye empoze etmekten başka bir şey yapmadı. Bunun dışında tanrının ve buyruklarını içeren kitabın insanlara cazip gelmesinin nedeni sınıf farklılıklarını ortadan kaldıran daha eşitlikçi sosyalist söylem ve icraatlar içermesidir. Ha tabii bu eşitlikçi sistem güç kazanmaya başlayıp otoriter bir rejim haline geldikten sonra son derece saldırgan bir yayılmacı politika izleyip öte yandan "hoşgörü, hümanizm" propagandası yaparak bugünlere gelmiştir.

    Muhammed'in kuran'ı kişiselleştirmesi başka bir tartışma konusu.

    Tek Tanrı konsepti tıpkı bir işletim sistemine benzer. Yahudilik Windows 95, hristiyanlık windows 98, islamiyet ise windows 2000 dir.

    Xp var bir de.. biz ona "ateizm&" diyoruz. Daha işlevsel, daha kullanışlı!!!
    5 ...