bir halk hareketi başarıya ulaşırsa adına "devrim", yenilirse isyan adı verilir. atatürk'ün ulusal kurtuluş mücadelesi başarılı olmasaydı o da isyan olarak anılacaktı.
dersim ayaklanması, osmanlı döneminde kısmen otonom olan alevi kürtlerin, cumhuriyetin kurulması ardından devletin resmi politikası haline gelen zorla türkleştirme baskısına karşı haklı bir isyanıdır. ancak bu isyanın katliam adını alması, onun bastırılması nedeniyle degil, nasıl bastırıldığı sorusu ile ilgidir. çoluk çocul demeden 90 binden fazla sivil, zehirli gaz ile, hava bombardımıyla katledilmiştir. bu vahşetin yanında halepçe katliamı masum kalır.
katliam sırasında bölgede görevli olan, anlı şanlı devlet adamı, ihsan sabri çağlayangilin ağzından anlatalım.
"..mağaralara iltica etmişlerdi. ordu zehirli gaz kullandı. mağaraların kapısının içinden. bunları fare gibi zehirledi. yediden yetmişe o dersim kürtlerini kestiler. kanlı bir hareket oldu. dersim davası da bitti. hükümet otoritesi de köye ve dersime girdi. dersim böyle bitti."
"...asılabilsin diye seyit rızanın yaşı 57ye indirilmiş, oğlunun yaşı da 17den 21e çıkartılmıştır: seyit rızayı meydana çıkardık. etrafta hiç kimse yoktu. ama seyit rıza meydan insan doluymuş gibi sessizliğe ve boşluğa bağırdı: evlâdı kerbelayık. bihatayık. ayıptır. zulümdür. cinayettir dedi. benim tüylerim diken diken oldu. bu yaşlı adam rap rap yürüdü. çingeneyi itti. ipi boynuna geçirdi, sandalyeye ayağıyla tekme vurdu ve kendini astı. gömüleceği yer türbe olmasın diye cenazesi de yakıldı."
idamlardan bir buçuk ay sonra da dağlı denilen binlerce insan, çoluk çocuk yaşlı kadın demeden temizlendi. yüzlerce aile de topraklarından koparılıp sürgüne yollandı.
işte, onur öymen'in demokratik açılıma karşı önerdiği alternatif çözüm budur. bu yüzkarası tavır sadece onur öymen'in kimliğini değil chp'nin de katlıamcı yüzünü açığa çıkarmıştır.