2012

entry511 galeri video1
    99.
  1. dün akşam saatlerinde izleme şansı bulduğum yapım.

    ******
    öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bulunduğum şehrin sinemasında iki salonda gösterime girdi bu film. ancak iki salonda da dublajlı gösterim yapıldı. o yüzden buradan, beni dublajlı film izlemek zorunda bırakan sinema yönetimine naçizane selamlarımı gönderiyorum.

    ******
    filme gelecek olursak, film roland emmerich filmi. yönetmenin daha önce çektiği felaket senaryolu filmlere** bakmak aslında bu filmin nasıl olacağı açısından biraz ipucu özelliği taşımaktaydı. filme gitmeden önce eğer, fragmanları izlememiş biri dahi olsaydım, diğer filmleri referans alarak bol efektli ve bol tsunamili bir film bekliyor olurdum. nitekim öyle de oldu.

    ******
    spoilerlara başlamadan önce; film klişelerle dolu, özel efektlerle bezeli bir yapım olmuş. alt metni incelendiğinde çok fazla detay gözüme çarpmasa da bir iki detay dikkatlerden kaçmıyor.

    --spoiler--
    *filmdeki en etkileyici sahne bence henüz filmin başındaki; dr. adrian helmsley'in hindistana yağmurlu bir günde hintli bilimadamı arkadaşının yanına giderken, arkadaşının küçük oğlunun su birikintilerinde gemiyle oynaması sahnesiydi. görür görmez ahanda nuh'un gemisi dedim. akabinde araba çocuğun oyun oynadığı su birikintisinin yanında hızla geçmiş ve gemiyi batırmıştı.

    *vatikanın yıkılma anında tavanda duran michelangelo eserinde tanrı ile insan arasında oluşan çatlak.

    *doğa tarafından kurtarılmış bölgenin afrika oluşu.

    *italya başbakanının (sylvio) dua ederek ölmeyi tercih etmesi.

    *louvre müzesi müdürünün öldürüldüğü yerin lady diana'nın öldüğü/öldürüldüğü yerle aynı olması.

    *filmdeki bacaksızın adının noah oluşu

    --spoiler--

    bu gibi detaylar önemliydi bence film açısından. ama filmi kotarabilecek yerlerin sadece özel efektleri olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim zira film mantık hataları ve klişelerle dolu.

    --spoiler--
    *arkadaş, bir filmde de parçalanmış ailenin babasını hakir gören çocuğu rolü olmasın. bir filmde de yaşanan felaket sonucunda ailevi değerler hatırlanmasın. bir araya gelinmesin.

    *şu bir milyar avro(ulan her lafı geçtiğinde avro gözümüze sokuldu) muhabbeti nedir ya? tam hatırlayamasam da (49 ya da 52 gibi bir şeydi) ülkelerin çoğunun desteklediği bir proje olan gemi yapma projesine para yetiştirememişler mi ki bir sürü zengin ama insanlığa katkı sağlayamayacak insan gemiye parayla alınmış.

    *depremden arabayla kaçmak nedir. bir de şu near miss olayının gerçekten boku çıkmış. her yerden milimle de yırtılmaz ki. başrollerden kimsenin ölmeyeceğini boru gibi biliyorduk.

    *neden çin? ucuz iş gücü mü? himalayalar yüksek diye mi?*
    *afedersiniz eşşek kadar gemi yapmışsınız, kapı kapanırken hidrolik sorun yüzünden geminin motorları çalışmıyor.

    *artık kurtulunması imkansız yerlere süper kahramanlık yaparak giden kişinin (genelde su altı olur) "artık dönmeyecek" dendiği anda dönmesi azalarak bitsin.

    *hey hey usa saved our asses today!

    * çinli işçi nasıl oluyor da insanlığın en büyük projesine kaçak yolcu sokuyor? adam kaynakçı lan, mühendis değil ki? tüm geminin kaynağını tek başına yapmış herhalde!

    *o değil de bir estetisyen vardı nooldu ona? "haa ölmüş", "neyse siktiret biz gene de öpüşelim"

    --spoiler--

    daha sayardım da bitmez.

    film konuya göre çok uzun arkadaşlar. inanın özellikle ilk yarısında ne zaman bitecek lan çişim geldi* dedim.

    özel efektler kesinlikle doyurucu. ancak galiba farklı kamera çekimleri uygulanmış. sinemacılıktan anlamam ama sanki yakın planlar el kamerası ile çekilmiş gibi. kötü de olmamış hani. onun dışında vurdu kırdı patlama yangın sel kıl tüy sevenler için oldukça tatmin edici. izlenmese olur mu, olur. ama sonuçta bu çapta bir prodüksiyon kolay üstesinden gelinebilecek bir şey değildir. o yüzden film her şeye rağmen kendi çapında başarılıdır. hiç değilse özel efektler adına izlenmesi tavsiye edilir.

    son bi spoiler verecek olursam,

    --spoiler--
    film tam bir kıyamet durumu değil, güneş sistemindeki gezegenlerin hizalanması sonucu oluşan manyetik enerji sonucu haddinden şiddetli güneş patlamaları oluşuyor ve açığa çıkan nötrinolar* yer kabuğunun aşırı ısınmasına neden oluyor ve dünyanın tektonik yapısı tamamen değişiyor. yoksa dünyanın bir yere gittiği yok. olur öyle! bir de tibetli budistin hocasıyla çay diyaloğu süperdi. eleman galiba "dünya yok olacak, gemi yapıyolar, ne yapmamı önerirsin?" gibi bir sualde bulundu ki akıllardan bi siktir git çay koy klişesi geçmedi desem yalan olur.*
    --spoiler--

    son tahlilde; iyi seyirler...
    1 ...