genelde öğrencilik modunun devamı, ufku genişletmek, terfi almak gibi sebeplerle yapıldığı düşünülse de yüksek lisansa başvuruların büyük bir çoğunluğu, iş olmadığından birkaç yıl daha yatmaya bahane bulmak amaçlıdır.
yine büyük bir çoğunluk, iş bulamadığından(bakın sebep aynı) okulun akademik kadrosuna bir şekilde kapağı atmak niyetiyle başvurur yüksek lisansa.
lisans eğitimleri maalesef ülkemizde insana iş bulma konusunda bazı durumlar(top 5 üniversite...gibi.) ve bazı bölümler(öğretmenlik, tıp, hukuk... gibi mesleki eğitim veren bölümler) haricinde kişiye bir şey vermemektedir.
mesela ülkemizde her yıl binlerce iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencisi mezun olmaktadır. ancak bunlardan sadece şanslı birkaç yüz tanesi tatmin edici işler bulabilmektedir. (aynı şey mühendislikler vb. bölümler için de geçerlidir.) bu durum da gençlerimizi başka arayışlara itmektedir.
peki bu hep böyle miydi? elbette değildi.
şimdi saatlerimizi bir 20 - 25 yıl kadar geriye alalım. lisans mezunu insan sayısının azlığından, (üniversite sayısı az, nüfus düşük vs.) üniversite bitirmek önemli bir basamak olarak adlandırılırdı ve üniversite mezunları bugünden çok daha kolay bir şekilde iş bulabilirdi. ancak zamanla gerek nüfus artışı, gerek krizler ve gerekse de herkesin üniversite okuması lazımmış gibi bir durumun ortaya çıkması neticesinde üniversiteli işsizlerin sayıları giderek arttı. bu durum türkiye'de yüksek lisansın bundan 20 yıl ve daha öncesinde lisans mezunu olmanın tahtını ele geçirmesine neden oldu.
sonra zamanla yüksek lisans yapan kişi sayısında da ciddi artışlar gerçekleşti. ve şimdi ister inanın ister inanmayın birkaç üniversitenin dışında türkiye'de yüksek lisans yapmanın herhangi bir özel şirkette kişiye avantaj/avantajlar sağladığını söylemek güç.
bu durumda da devreye yurt dışında yüksek lisans yapma kriteri girdi. şu günlerde yurt dışı masterın borusu ötüyor. ama hızla kötüye giden eğitim şartları ve artan üniversiteli sayısıyla (azalan iş imkanı göz önüne alındığında pasta cidden iyice küçülüyor.) önümüzdeki yıllarda yurt dışı masterının da ahım şahım bir artısının kalmayacağı yönünde bir inancım var.
ayrıca tüm bu entry ile ilgili
(bkz: gerçekler acıdır)
Yıllar sonra gelen edit: bu giriyi askere gitmeden 1 ay önce yazmışım. Askerden dönüşte direkt bir avrupa ülkesine mba programına gittim. Götüm yemedi dersleri geçemiyordum ama şansım yaver gitti, semestr tatilinde türkiye'deyken iş buldum. işimde 3. Yılıma girdim. Gayet memnunum. Hala master derecem yok. Sikimde de değil.
Not: entride bahsedilen iibf mezunuyum.
Not2: edit tarihi çıkmayabilir. Mobilden giriyorum.
23.07.2013