kelimelere farklı anlamlar yükleyip onları kalıplaştırıyoruz anladığım kadarıyla. "popüler" deyince körpe akıllarınızda ne canlanıyor emin değilim, ama bu kavram beğenilen, ilgi gösterilen anlamlarını karşılamaktadır. yani öyle öcü bir kavram değildir "popüler" kavramı. taşıdığı anlamların dışında anlamlar yükleyip vehmetmenin gereği yok dolayısıyla. bununla birlikte her toplumun kendi popülerini yaratmasından mütevellit şu da açığa çıkıyor ki aslında popüler deyip bok attığımız şey topumun kendi anlama düzeyi ya da algılama kapasitesi oluyor. hani şu ne ekersen onu biçersin meselesi.
sonuç olarak sanayi devrimini ıska geçmiş, rönesanstan bihaber, göçebe kökenli ve yazılı bir kültürden yoksun, kentlileşme serüveni bulunduğumuz yüzyıla dayanan geri kalmış bir toplumuz. yani iş bu sebeple "popüler kültür" bize dayatılıyor vs. gibisinden şarlayacak arkadaşlara hak veriyorum şimdiden. bütün örf, kültür ve ananelerini sözlü bir gelenekle geleceğe taşımak zorunda kalmış, toplumsal hafızası akılda kalandan ibaret olan bir toplumun gelip geçen her akıma kapılıp yalpalamasından daha doğal ne vardır ki? güçlü olan kültürlerin zayıf olana hakimiyeti olan kültürel emperyalizm de bu değil midir zaten canlarım benim?
sonuç olarak "popüler" olanla ilgili olarak gösterdiğimiz bütün bu duruş, hal ve hareketler toplumumuzun tarihsel kodlarında yer alıyor olan geri kalmışlıktan başka bir şey değildir. bu sebeple "pop" olana kelkinmek yerine üzerimizden geçen her modadan zevk almaya bakmak en doğrusuymuş gibi geliyor bana.