gorgias

entry11 galeri
    1.
  1. grek bir düşünür... sicilya doğumludur. yaklaşık olarak MÖ. 483-374 yılları arasında yaşamıştır. peloponezya savaşı sırasında atina'ya gelmiştir. bir şüpheci olarak elea felsefesinde yer almıştır. sadece Doğa yada Hiçlik Üstüne isimli eseri günümüze kadar gelebilmiştir. ayrıca platon ile diyalogları da bilinmektedir.

    3 ilke ileri sürmüştür:
    1- hiçbir şey yoktur.
    2- varsa bile insan için kavranılamaz
    3- kavranılsa bile dile getirilemez

    söyledikleriyle gerçekten bunları mı kastettiği yoksa ikna ile herhangi bir fikrin insanlara kabul ettirilebileceğini ve felsefenin rasyonel kurgusundaki yetersizliği ima etmeye çalıştığı tartışılmaktadır. ilkeleri felsefenin anlamsız olduğuna işaret eder bir biçimde oluşturulmuştur. rasyonel bir tartışma ve rasyonel bir kanaatın var olamayacağını göstermiştir. var olan tek şey ikna sanatıdır. "Sonsuz bir varlık, kendisini sınırlandıran uzayda bulunamaz. Şu halde hiç bir yerde değildir, hiç bir yerde olmayan şey de yoktur" sözü, varlık ve yokluk üzerindeki düşüncesini özetler. doğa yada hiçlik üstünede şu önermeleri öne sürmüştür:

    "Hiçbir zaman söz yokluğu çekmem. ikna gücü söze katılır ve ruha dilediği biçimi verir. Söz gücüyleruh durumu arasındaki ilişki, ilaçla vucudun yaratılışı arasındaki ilişki gibidir. Nasıl ki ilaç olan zehirlerin kimileri hastalığa, kimileri de yaşama son veriyorlarsa sözler de böyledir. Sözlerin kimileri keder verir, kimileri sevinç, kimileri korku, kimileri de güven. Öyle sözler de vardır ki kötü inandırma gücüyle ruhu zehirler. Rakiplerin ciddiliğini gülmeyle yıkmalı, gülmelerini de ciddilikle. Trajedi gözleri bağlar. Ne var ki gözleri bağlayan gözleri bağlamayandan daha doğru , gözlerini bağlattıran bağlattırmayandan daha akıllıca hareket etmiş olur"

    hitabet (retorik) sanatının ustasıdır. hitabet sanatını tartışma ve rasyonel kanaat aracı olmaktan çıkarıp, onu bir ikna yöntemi haline getirmiştir. dönemin felsefecilerinin aksine dinleyicilerin doğru bilgiye ulaşmalarını amaçlamamış hatta doğruyu yanlıştan geçerliyi geçersizden ayırmak gibi bir amacı olmamıştır.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük