1881 yılında Kintaro Hattori tarafından Japonya'nın başkenti Tokyo'Nun Ginza bölgesinde bir saat dükkanı açılmasıyla bugünkü Seiko firmasının ilk temeli atılmış. On bir yıl sonra Seikosha adıyla saat üretmeye başlayan seiko, Japonca "Dakika,başarı, mükemmel" anlamına geliyor.
1895 yılında "The time keeper" adını verdiği ilk cep saatini üretti.
1913 yılında her parçası Japonya'da üretilen ilk kol saati olan Seiko Laurel'i çıkarttı.
ilk kronograf saati 1941 yılında, ilk otomatik makinesini Marvel'i de 1956'da üreten Seiko, böylece yeniliklerine devam ettirdi.
1969 yılında Seiko Astron isimli dünyanın ilk quartz saatini (pilli) üretti. Bu saat orta sınıf bir otomobil fiyatına satıldı.
1975'te üretilen ilk dijital quartz kol saatinin ardından, 1988 yılında pil gerektirmeyen ilk jeneratörlü quartz kol saatini tanıttı.
1994 yılında gücünü pil yerine kullanıcısının kol hareketlerini elektriğe dönüştürerek ürettiği enerjiden alan dünyanın ilk mini jeneratörlü quartz kol saati Seiko Kinetic'i geliştirdi.
1999'da geliştirilen Seiko Auto Relay sistemiyle saat, hareketsiz kalsa bile 4 yıla kadar doğru zamanı hafızasında saklıyor.
2000 yılında da Perpetual Seiko Calender ile quartz teknolojisi en görkemli gelişimine ulaştı. 10 yıl pil ömrü, 2100 yılına kadar ayar gerektirmeyen takvim ve yılda + - 20 sn'lik hassasiyet.
Seiko Quartz ve mekanik saatlerinin en ucuzu 50 Euro'dan başlayıp, credor Spring drive Sonnerie modeli ise 100 bin Euro'Nun üzerinde satılıyor.
Türkiye'de en fazla satılan modelleri Sportura ve Premier koleksiyonları.