jüpiter

entry147 galeri video1
    12.
  1. Güneş sisteminin en büyük gezegeni, bir gaz devi. Bir saatliğine, bir dakikalığına, bir saniyeliğine gitmeyi arzuladığım, rüyalarıma giren...

    ilginç olan jüpiterin yıldız olmayı başaramamış bir gökcismi oluşudur. Yıldız olamadığı için gezegen olarak kalmıştır. Yapısını oluşturan maddeler aşağı yukarı güneşinkiyle aynıdır. Eğer Jüpiter'in kütlesi biraz daha büyük olsaydı kendi içine çökerdi, hacim olarak küçük olurdu ama kütle olarak daha fazlası olurdu. Bu durumda çekirdek sıcaklığı artacak ve nükleer fizyon için gerekli sıcaklığa ulaşabilecekti. Böylece kütlesi güneşin kütlesinin % 8'i oranında bir yıldızımız daha olacaktı.

    Jüpiter'in uzayda kapladığı alana tam 1323 tane dünya sığdırılabilirdi. Buna rağmen dünyamızda bir gün 24 saat iken jüpiter'de bir gün sadece 9 saat 50 dakikadır. bunun sebebi de jüpiterin kendi etrafında saatte ortalama 13.000 km hızla dönüyor olmasıdır. Bu yörünge hızıyla atmosferinde hızı 1000'lerce km ile ölçülen dev fırtınalar vardır. Jüpiter'in ünlü kırmızı lekesinin bile aslında bir fırtına olduğu düşünülmektedir. Yüzlerce yıldır devam eden bu fırtınanın içine bile 3'ten fazla dünya sığabilir.

    Jüpiter güneş sistemi içinde en yüksek manyetik alana sahip gezegendir. Manyetik alanı dünyanın tam 19.000 katıdır. Bu açıdan jüpiter dünyaya kendi yönünden gelen gökcisimleri için bir kalkan görevi görür. Jüpiter dünyada hayat olmasının nedenlerinden biridir, kahramanımızdır bu sebeple.

    Son inceleme ve araştırmalar sayesinde 63 uydusu olduğu saptanmıştır.
    6 ...