sosyalizm

entry686 galeri video1 ses1
    168.
  1. sosyalizm, halkçılık - toplumculuk demektir. yükselişi toplumun yükselişi ile birlikte görür. toplum yükselirse ülke de yükselir anlayışı temeldedir.
    sosyalizmin çok çeşitleri vardır. ama daha çok marks-engels in açıkladıkları marksizm teori aşamasının temelini oluşturmaktadır. leninizm ise lenin öncülüğünde marksizmin rusya için uygulanışı yani pratiğidir. bunun dışında bir çok teori-pratik sosyalizm uygulamaları, fikirleri vardır.
    sosyalizmde üretim araçlarının mülkiyeti kamudadır. üretim araçları halkındır. yani kapitalizmdeki üretim araçlarının mülkiyeti kimdeyse parayı o kazanır kuralı yoktur. üretim araçlarının mülkiyetinin kimde olduğuna bakılmadan, ortaya koyulan emek miktarınca üretimden veya kardan pay alınır.
    örneğin bir adamın bir ineği vardır, adam bunu bir komşusuyla beraber otlatmaktadır. ve komşusuna ineği otlattığı her gün için o gün elde edilen sütün %20 sini vermektedir. bu kapitalizmdir.
    sosyalizmde ineği hergün birisi otlatmaktadır. ve o gün üretilen süt otlatan kişiye aittir. yani ineğin sahibi olup olmamasına bakılmadan üretimden emeği ölçüsünde eşit pay alır.
    kimi sermaye sahipleri veya sermaye sahibi olma hayalleriyle yaşayanlar bunun saçma olduğunu ispatlamak için çabalayacaktır. fakat bu ineği sen mi yarattın. onun oluşumu için herhangi bir emek ortaya koydun mu? temelinde sadece ineği zaten doğada var olan ineği zamanında zor kullanarak ele geçirdin. ve bugün o ineğin ve onun soyunun sana ait olduğunu iddia ediyorsun. bu açıdan bakılırsa zaten bir ineğin sahibi olamaz. bir ineğin mülkiyeti olamaz. aynı şekilde toprağın da mülkiyeti olamaz. toprak herkese aittir. zamanında zor kullanarak ele geçirilmiş olması bugün de o toprağın bir ailenin bir soyun mülkiyeti altında olduğunun desteği değildir.
    sosyalizm insanın insan üzerindeki hakimiyetini azaltıp insanın doğa üzerindeki hakimiyetini arttırmayı amaçlar. bunun için bilime öncelik ve önem verir.
    bazılarının sosyalist ülkelerin yoksul fakir kötü olduğunu iddia etmelerinin sebebi sosyalizm günlerini ve bu günlerini bilmemeleridir. örneğin sovyet rusya da insanlar aç değildi, sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanabiliyorlardı bunun yanında daha bir sürü şeyleri vardı. daha fazlasını istedikleri için kapitalizme geçtiler. ama sonucunda bugün ellerinde sosyalizm günlerinden daha azı var. ve bir çoğu sosyalizme ihanet ettikleri için pişman olduklarını söylemektedirler. ayrıca sosyalizmin yıkılıp yerine kapitalist sistem kuruluşunun referandum la yapıldığı dikkat çekicidir. hangi rejim halkının isteği üzerine kendini feshetmiştir.
    1 ...