küre dağları milli parkı

entry3 galeri
    2.
  1. Hidroelektrik santrali yapılara yok edilmek istenen milli servet.Avrupada adamlar çöpten elektrik üretirken biz hala gerikalmışlığın verdiği esaretle hidroelektrik santrali kurmaya çalışıyoruz.

    Alıntı ;

    Doğa koruma açısından küresel düzeyde öncelikli Ekolojik Bölgelerinden Kuzey Anadolu ve Kafkasya Ilıman Kuşak Ormanlarını , Karadeniz Ilıman Kuşağındaki nadir nemli-karstik ormanların en iyi yabanıl örneklerni, Küresel Düzeyde nesli tehlike altında 2 Avrupa Düzeyinde nesli tehike altında 33 bitki taksona ev sahipliği yapan Küre Dağları; ayrıca Türkiyenin Önemli Bitki Alanı, Ulusal düzeyde tehlike altında 12 bitki taksonunu, Türkiye ormanlarının 9 sıcak nokta sından birini oluşturmaktadır. Peyzaj çeşitliliği, Habitat çeşitliliği, Tür çeşitliliği açısından da en en değerli doğa alanlarımızdan biri konumundadır.

    Jeolojik bakımdan, Batı Karadeniz karstik zonunda yer alan Küre Dağları yaşlı kireçtaşları dahil, Paleozoik (I. Dönem) ile Kuaterner (IV. Dönem) arası jeolojik oluşumlardan meydana gelmektedir. Küre Dağlarında bulunan dört ana aşınım yüzeyi, karakteristik yüzey şekilleri olarak bilinen çok ilginç ve olağandışı örnekler yaratmıştır. Alanda yaygın olan inaltı kireçtaşları, çok güzel jeomorfolojik oluşumlar yaratmıştır. Kanyonlar, vadiler, mağaralar, dolinler, şelaleler, ve benzerlerinden oluşan yüzey şekilleri ile karışık ormanlardan oluşan bitki örtüsü, proje alanında eşsiz doğal peyzajlar ortaya koymaktadır. Anakayanın erimesi ile oluşan boşluklar ve kanallar, yeraltı suyunu depo etmek ve boşaltmak suretiyle hem arazinin su düzenine katkıda bulunmakta hem de üzerindeki sık ormanların gelişmesine yardımcı olmaktadır.

    Su, doğal olarak bu peyzajın sürdürülebilirliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Küre Dağlarını drene eden bütün akarsular kuzeye doğru akmakta ve nihayet Karadenize ulaşmaktadır. En önemli akarsular Devrekani ve Şehriban (Aydos) çaylarıdır. Milli Parkın batı kesimini drene eden Ulus ve Arıt çayları, Bartın Çayının kollarıdır. Milli Park alanından doğan Ulu Çay, Arıt Çayı gibi bazı çaylar alan dışına çıkarken bazıları doğrudan Karadenize akar.

    Kültürel açıdan ise; Küre Dağları çevresi zengin ve çeşitli folklorik değerlere sahiptir. Bölgenin doğal güzelliklerinin yanı sıra bu folklorik değerler yörenin en önemli turizm potansiyelini oluşturmaktadır. Zengin halk müziği, giyim-kuşamdaki özgünlük ve yerel mutfak, halk kültürünün en önemli öğeleridir.

    Küre Dağları üzerinde bir çok mağara, şelale, kanyon, düden, kulyuç vb. doğal oluşumlar bulunmaktadır. Bunlar arasında; Ilgarini Mağarası, Valla Kanyonu, Çatak Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Gömeran Kanyonu ve Aydos Kanyonu önemli noktalardan bazılarını oluşturmaktadır.

    Küre Dağları Birleşmiş Milletler kalkınma programı tarafından desteklenen bir proje ile milli park ilan edilmiştir. 2000 yılında ilan edilen milli park WWF tarafından da uzun bir süredir çalışılan bir alandır. Küre Dağları Milli Parkı Türkiyenin ilk aday PANPARKI kabul edilmiştir. Milli parkta Küresel Çevre Fonununca Orman Koruma Alanları projesi yürütülmektedir.

    imza kampanyası http://www.kastamonu.org.tr
    0 ...