kuruluşundan itibaren sırasıyla; Kondüktör Mekteb-i Alisi (1911-1922), Nafia Fen Mektebi (1922-1937), istanbul Teknik Okulu (1937-1969), istanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (1969-1982), Yıldız Üniversitesi (1982-1992), Yıldız Teknik Üniversitesi (1992- ) isimlerini almıştır.şu anda beşiktaş, davutpaşa, maslak(ayazağa) ve şişli kampüsleri vardır.(ancak nedense şehrin göbeğindeki şişli kampüsü kaderine terkedilmiş harabe binalardan oluşmakta ve kullanılmamaktadır).
yaklaşık 18000 öğrencisi vardır.
yukarıda sayılan isimlerinden de anlaşılacağı üzere 10 yıllık bir teknik okul değil, birkaç yıl sonra 100. yılını kutlayacak olan bir çınardır.
maddi açıdan itü ve odtünün gerisinde olması ytünün bazı alanlarda da bu iki üniversitenin gerisinde olmasına sebep olmuştur doğal olarak. ancak bu durum yıldız teknik üniversitesinin en az bu iki teknik okuldakiler kadar iyi eğitim almış ve iş hayatına hazır *mühendisler*, mimarlar, iktisatçılar,... ve hatta ingilizce öğretmenleri yetiştirmesine engel olmamıştır.
beşiktaş kampüsü estetik açıdan istanbulun en önde gelen kampüslerinden biridir. kedi köpek bolluğu vardır bahçede. ancak her kampüste rastlayabilirsiniz kedi köpeğe. yıldız gibi istanbulun göbeğindeki bir kampüste başınızı biraz yukarı kaldırdığınızda ağaçlara tırmanan sincaplar görmeniz hiç de şaşılacak bir durum değildir oysa.tonoz ve orta bahçe öğrencilerin buluşma noktasıdır(özellikle fizik sınavı olan günler muhteşem bir kalabalık görülmeye değer bir manzara oluşturur bu bölgede). manzara demişken b blokun 5. katındaki balkonlu sınıflardan çamlıca sırtlarından kız kulesine, adalardan tarihi yarımadaya kadar süren çok güzel bir boğaz manzarası görünmektedir.