demokratik açılım

entry67 galeri
    17.
  1. demokrasi yoksunu bünyelerin anlayamayacağı açılım. avrupa bizim demokrasimizi neden sakat görüyor sizce?
    sadece mgk, devlet güvenlik mahkemeleri mi sorun? yoksa kanunlarımız mı? sorun demokrasi anlayışımızın sakat olmasıdır. yanlış demokrasi kurgumuz ile demokraside yeri olmayan kurum ve yasalar oluşturuyoruz. başkalarının düşünce hakkına isteklerine hoşgörü ile bakıp değerlendiremiyoruz.

    "demokratik açılım" lafı aslında bu açılımı demokrasiyi bilmeyen bizim toplumumuza yanlış yorumlatıyor. biz sadece basit demokrasiyi biliyoruz. demokrasiyi sadece oy çokluğu zannediyoruz. cumhuriyet kurulurken yüce atatürk basit demokrasiyi seçmiş ve bunu uygun görmüş. yani çoğunluk her zaman haklıdır ve çoğunluğun istediği olur. bunu en iyi anlatan sözü "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" demesidir. bu yanlışlıktan kısmen dönülmüş ve bu egemenliği kısıtlayıcı organlar getirilmiştir. anayasa mahkemesi bu işe yarar. anayasamıza "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" maddesine ilaveten halk bu yetkiyi yetkili organlar eliyle kullanır diyerek halkın iradesinden bağımsız kurumlar oluşturulmuştur.

    basit demokrasilerde anayasa ile normal kanun ayrımı yoktur. çıkarılan kanunlar anayasa maddeleri gibidir ve anayasaya uygun mu diye bakılmaz. halk ne isterse anayasa da kanunda odur. halk yanlış bir şey istese dahi o doğru olur prensibi vardır. kısaca halk yanlış bir şey istemez ilkesi vardır. fakat zamanla görülmüş ki bu bir çoğunluk diktatörlüğü yaratıyor ve yönetime göre karşı tarafta kalanlar eziliyor. bunun yerine öncelikli olarak insan hakları benimsenmiş ve anayasalara insan hakları yerleştirilmiştir. şu an gelişmiş demokrasilerde istisnasız olarak önce insan hakları sonra çoğulcu demokrasi gelir. demokratik açılım falan denileceğine anayasamıza insan hakları evrensel beyannamesi konsa keşke. olay demokratik açılım değil, çoğulcu demokrasinin sınırlarını çizmektir.

    çoğunluk ile seçilen bir hükümet nasıl olur da azınlıkta kalanlara hak verebilir? bu doğasına aykırı. vermek isteseler dahi bir daha ki seçimleri kaybetme korkusu vardır. yada şimdi gördüğümüz gibi deniz baykal, devlet bahçeli kardeşler bu insan hakları açılımını oy malzemesi görüp kullanırlar. bakınız; deniz baykal neden "kameraya çekelim halktan korkunuz mu var" gibisinden başbakana yükleniyor. çünkü çoğunluğun azınlıkta kalanların haklarını hiç umursamadığını zannediyorlar. başbakanın konuşmalarını seçim malzemesi olarak kullanacağını zannediyor. bu kısır politikaları yıllardır sürdürdü ve aldığı sonuçtan hala bu halkın ondan daha demokrat ve insan haklarına saygılı olduğunu farkedemedi. bakalım bu ülke insanları ne kadar insan haklarına saygılı hepimiz bir daha ki seçimlerde göreceğiz. bizim dinimizden gelen bir insan hakları anlayışımız zaten var. bazıları gibi çoğunluğuz ezeriz demeyiz. osmanlı da demedi. bu halk başkalarının da kendisi gibi özgürce dilini konuşma, kültürünü yaşama hakkına saygı gösterir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük