nuri demirağ

entry45 galeri
    11.
  1. bill gates'i tanıyoruz, peki ya nuri demirağ'ı? diyerek okuyalım bu yazıyı.
    1886 doğumlu nuri demirağ, anadolu da yaklaşık 1012 km lik demiryolu yaptı, fransız firmalarının demiryolu yapımını durdurması üzerine açılan ihalede en düşük teklifi veren yabancı firmaların dörtte biri fiyatına işi yapacağını belirterek ihaleyi aldı ve işi bitirdi. çok zorlu coğrafi koşullarda süren bu projeyi başarıyla tamamlaması sonrasın da Atatürk tarafından kendisine "demirağ" soyadı verildi.

    -o senelerde hava gücünü arttırmak için ülkenin her yerinden bağışlar toplanarak uçak alımı yapılmaya çalışılıyordu, devrin zenginlerinden vehbi koç 5 bin lira bağışlamıştı bu kampanyaya, abdurrahman demirağ'ın* 120binlira* bağışlaması sonrasında herkes nuri demirağ'ın miktarını merak eder olmuştu ancak o bağış yapmak yerine kendi uçağımızı kendimiz yapabiliriz mantığıyla, 1936 yılında Beşiktaş Nuri Demirağ Uçak Atölyesi ve etüt merkezi bu günkü ifade ile genel müdürlük idari binasını yaptı.

    -1936 yılında seri üretim ilk türk uçağını üretti. (bkz: Nud-36)
    -etüt merkezinde toplam 38 adet uçak üretildi.*
    -istanbul Atatürk Havalimanı arazisi zamanın da Nuri Demirağ'ın çiftligiydi, orada pistler, hangarlar yaptırdı, pilot yetiştirmek için uçuş okulu ve 150 yataklı öğrenci yurdu yaptı, sabiha gökçen, erdal inönü ve ömer inönü kısa bir süre bu okulda eğitim aldılar.
    -1943 yılında 6 kişilik ilk türk yolcu uçağını yaptı.
    -ilk yerli paraşütü üretti.
    -yapılan başarılı projeler, sonrasında amerikan uçak üreticileri birliği başkanı bizzat gelip kendisiyle görüşmüştü.

    thk kendisine 65 adet uçak siparişi vermişti, ancak sipariş ettiği uçakları almaması sonrası olay mahkemeye gitmiş bilirkişinin olumlu raporuna rağmen alım yapılmamıştı.
    nuri demirağ bu projedeki amacını şöyle dile gitiriyordu.

    "ben burada uçağın bir ölüm beşiği olmadığını kanıtlamaya çalışıyorum. uçak bugün gördüğünüz ulaşım araçlarının en cana yakınıdır.burada 16.000 uçuş yapıldı. ve bugüne kadar bir kimsenin bile burnu kanamadı. 16.000 değil 16 milyon uçuş bile olsa kimsenin burnu kanamayacaktır. burada egemen olan 6 ilkeye bağlı kalındıkça hiç kimsenin uçaktan bir zarar görmeyeceğine inanmış bulunuyorum. `bütün isteğim türk gençliğinin kanatlanmasını görmektir.bu yolda bütün kişisel servetimi adamış bulunuyorum.gerekirse sırtımdaki gömleği bile bu amaç uğruna satmaya hazırım"
    vazgeçilen uçaklar yerine fransızlardan, üretimden kaldırılan henrio marka uçaklar alınmış ve sonrasında yedek parçaları olmadığından dolayı hurdaya ayrılmışlardı.**
    ismet inönü'ye birer yıl arayla iki mektup yazdı. yanıt alamadığı mektuplarda şunları sıraladı:
    işçilerim ve fabrika personeli işsiz kalmıştır. tam ve yetkin bir iş alanı bulamamışlardır. bu kurum ülke savunması için yararlı bulunuyorsa derhal sipariş verilerek yaşatılmasının sağlanması isteğini mareşal hazretlerine çekilen telgrafa şimdiye kadar cevap alınmamıştır. bu uğurda şimdiye kadar harcanan birbuçuk milyon ile hoş karakterim buna uygun değil ya örneğin 15-20 han, apartman yaptırır, yılda 150-200 bin lira gelir alarak, istediğim yerde gezip tozardım.kısacası türke atasından miras ve dünyaya örnekolmuş atçılığın bugünkü biçimi havacılıktır. `bir yıldan beri süren (ikinci dünya)savaşlarının hiçbirinde süngü süngüye savaşıldığı duyulmamıştır.vatanın savunması için düşmanların silahlarından daha üstün daha bol araçla ve türk dehâsının ürünü olan yeni yeni buluşlarımızla gerektiğinde dünyaya karşı koymaktan asla çekinmeyen kahraman türk askerleri donatmak, devleti yönetenlere ve başında bulunanlara aittir. atalarımız birkaç yüz yıl önce kaleler, hisarlar ve surlar içinde ve dışında savaşlar kazandılar, ülkeler ele geçirdiler diye biz de geçmişe mi geri dönelim? yerimizde mi sayalım? düşmanlarımızı alt etmek için onları en modern ve yeni icat silahlarımızla karşılamalıyız.
    diyerek şuan bile adımlarını çok yavaş attığımız teknoloji alanına yapılması gereken yatırımlar hakkındaki görüşlerini dile getirmişti.

    zeki girişimci ayrıca pekçok ilk ve atılıma imzasını attı.
    -1918 de yabancıların tekelinde olan sigara kağıdı işine girdi ve türkiye'nin ilk sigara kağıdını "türk zaferi" adıyla üretti
    -Yapımcısı olduğu izmit Seka Kağıt Fabrikası’nın temeli atıldı.
    -1931 de istanbul boğazına özel köprü inşaatını projelendirdi.
    -istanbul hal binası inşaatlarının yapımını üstlendi ve kısa sürede tamamladı.
    -1942'de sivas çimento fabrikasının yapımını üstlendi ve yabancıların 33 liraya sattığı çimentoyu 13 liraya satışa sundu.
    -1942'de keban'a baraj yapilmasını önerdi.
    -bursa'da sümerbank'ın merinos fabrikasını kurdu.
    -izmit'te selüloz fabrikasını kurdu.
    -karabük'te demir ve çelik fabrikasını kurdu.
    -1945 yılında milli kalkınma partisini kurarak çok partili yaşama geçişi başlattı.
    1 ...