hesaplamalı bilimler

entry1 galeri
    1.
  1. el oğlunun computational sciences dediği bilim dalı. temel araştırma konusu fiziksel bir olayın matematiksel olarak modellenip sonuçlarının hesaplanmasını içerir. bu fiziksel olay her türlü temel fizik problemi olabileceği gibi, moleküler kimya, genetik, popülasyon davranışı, av-avcı ilişkileri, kaos teorisi vs gibi her türlü matematiksel modeli çıkarılabilecek olay olabilir.

    bir olayı modelleyebilmek için genelde diferansiyel ve/veya integral denklemlerden oluşacak bir denklem takımı kurulur. hah, o denklem kurulur ama o denklem çözülebilir mi derseniz çoğu kez o biraz sıkar işte. yani bilindik diferansiyel denklem çözme ve integral hesaplama teknikleriyle (analitik yöntemler) bu problemler çoğu kez çözülemez. ya da çok basit geometriler için çözülebilir.

    örneğin elektromanyetik dalga yayılımını çözmek istiyorsunuz. analitik olarak anca silindir bi kutu içinde falan çözebilirsiniz. ancak gerçek hayat silindir kutular yerine acayip geometrilerden oluşmakta, bir uçağın milyon tane girinti çıkıntısı bulunmaktadır. böyle bir problemi hesaplamalı bilimlerde kullanılan çeşitli yaklaşıklık yöntemleri ile çözebilirsiniz ancak. bunun için de sonlu elemanlar yöntemi(finite element method), sonlu farklar yöntemi (finite difference method, fdtd), moment yöntemi, sonlu hacim yöntemi vs gibi çok değişik yaklaşıklık yöntemleri kullanılmaktadır.

    günümüzde işin içerisine bir de paralel hesaplama girmiş olup doğru düzgün bir mühendis ya da fizikçi olacak birisi bu yöntemlerden birisinde uzmanlaşmalıdır. (imho)

    ayrıca
    (bkz: nümerik analiz)
    (bkz: Cfd)
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük