testte sallama teknikleri

entry42 galeri
    28.
  1. halk arasında olasılık olarak bilinen, biz yukarı Nottingham'lıların dediği gibi probability ismindeki matematiksel bakış açısının yön vermesi gereken tekniklerdir.

    şık sayısı 5 ve şıklar hakkında herhangi bir fikrimiz yoksa, atıp atmama konusunda en önemli kriter 3-4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu sorusunun cevabıdır. eğer durum buysa elleşmeyin; yüzde 80 e karşı yüzde 20 ile kazanmak için mustafa denizli balına ihtiyaç vardır. ancak oss ve benzeri yurt çapındaki sınavlar haricinde olan, özellikle yanlışın doğruyu götürmediği lise ve üniversite seviyesindeki test sınavlarında soruyu boş bırakıp 'hocam bak bilmediğim soruyu nasıl da atmayıp delikanlı bir tavır takınıyorum' bıkbıklarına takılmayan dostlarımız için atma teknikleri ihtiyacı tam olarak bu noktada başlıyor.

    -- e) hiçbiri -- şeklinde bir şık koymak gibi ibnelikleri düşünüp küfretmekten ve soru içeriğinden tamamen arınıyoruz. öncelikle tepkisiz bir düşünce sistematiğine ihtiyacımız olacaktır. önümüzde 5 şık var ve biz doğru olanı en küçük bir ışığımız olmadan bulmak peşindeyiz. bu durumda bir yerden başlanmalıdır; başlıyoruz. sorudan uzaklaşmak ve şıkların içeriğindeki yanıltıcı etkenlerden zihnimizi ve bilinçaltımızı arındırmak amacıyla sol elimizin 5 parmağını tırnaklarından masaya sürdükten sonra en çok hangisinin kirlendiğine bakarız. sözgelimi bu parmak başparmağımız olsun; bu da a şıkkına kaşılık gelmektedir. peki bu durumda a şıkkını mı seçiyoruz? elbette ki hayır. sorunun cevabının a olmama ihtimali yüzde 80 dir. cevap a değildir olarak kabul etmeliyiz; bunu biz değil matematik söylüyor. kalan 4 şık için el tekniğine benzer bir yöntem bulup karşılık getirdiğimiz şık, yüzde 75 ihtimalle doğru cevap olmayacaktır, bu durumda bunu da eliyoruz. geriye 3 şık kaldığında risk artık büyüktür; ama bu noktada bir şık sallayıp işaretlemek isabetli olabilecek olsa da yüzde 66 oranda hata yapılabilir. şahsi kanaatim bir şık daha elenip finale 2 seçenek bırakarak kaderi yüzde 50 lik bir başarı ihtimaliyle tayin etmenin doğru olacağıdır; günümüz tabiriyle kutumuza gitmektir. peki bu yöntem tutar mı? manyak mısın; kesin tutar abi beklemiyosun inşallah? sadece karşımıza çıkan felaketle mücadele etmek için olasılık hesabının bize gösterdiği yolu izleyecek ve elimizden geleni yapmış olmamızın verdiği psikolojik rahatlama ile sıradaki soruya geçeceğiz.

    20 sene okullarda dirsek çürütmüş kardeşinizden son bir not: her zaman d şıkkına dikkat ediniz.
    4 ...