bir iki püf noktası olan, kolay olmayan iştir. bu noktalardan başlayalım önce.
1.sıkı ve ağır bir çalışma
2.iyi bir beslenme
3.dinlenme
1.sıkı ve ağır çalışma
Kimi blog ve forumlarda vücut geliştirme antrenmanları sırasında çok zorlanılmaması gerektiği söylenir. ancak bunun söylenmesinin sebebi fazla zorlanmanın kas gelişimini durduracak olması değil sakatlıklara engel olmaktır. sporcu sağlığı sporcu perfromansından önce gelir çünkü. ancak şöyle bir gerçek var ki vücut geliştirme sporunda kendinizi zorlamadan, götünüzün yırtıldığını hissettiğiniz anda hardcore pornolardaki gibi bağırmadan ciddi bir gelişme göstermeniz pek mümkün değil. her ağırlık antrenmanında kaldırdığınız ağırlıklarla kas hücrelerine bir baskı uygular ve onlara zarar verirsiniz. siz zarar verdikten sonra kas hücreleri kendilerini yenilemeye, çoğaltmaya başlarlar. kas üzerindeki basınç ne kadar artarsa zarar gören kas hücresi o kadar artacaktır. kısacası kaldırdığınız ağırlığı ne kadar arttırırsanız kaslarınızda o oranda yenilenme ve üretim olacaktır. bunun için performansınızı sürekli arttırmaya çalışın. başladığınız ilk ay elbetteki hafif kilolarla çalışacaksınız vücudu spora hazırlamak için ancak bunu alışkanlık halin getirmeyin. yoksa aylarca salonlarda vakit geçirip ciddi bir gelişme gösteremezsiniz ve bu da hevesinizin kırılmasına sebep olur. unutmayın! acı yok! ne yazık ki hiçbir şey çalışmadan olmuyor.
2. iyi bir beslenme
işin yüzde 60 ını sıkı çalışma oluşturuyorsa yüzde 30 unu da beslenme oluşturur. antrenmanda hasara uğrattığınız hücrelerin yenilenmesi için , sayısının artması için vücudun hammadde depolarının özellikle de protein depolarının dolu olması gerekir. aksi takdirde beklenen gelişimi sağlayamazsınız . yağın da karbonhidratın da minerallerin de olduğu ancak büyük bir kısmı proteinli gıdalardan oluşan bir beslenme programını takip etmelisiniz. eğer imkanınız varsa gelişim süresini kısaltmak, daha da gelişmek için ek besinler kullanmanızı tavsiye ederim. protein tozu başlığına yazdığım yazıyı okumanızı öneririm. ek besinler zararlı kimyasallar değildirler, çünkü kimyasal değildirler.
3. dinlenme
kaslar hasar gördükten sonra kendilerini yenilemek isterler. ancak kendilerini yenilemeleri için dinlenmeleri gerekir. mümkünse vücut geliştirme idmanlarınızı birer gün arayla yapmanızı tavsiye ederim. haftada 5 gün idman yapıp 2 gün de dinlenebilirsiniz ya da başka bir yol da izleyebilirsiniz. bu size kalmış. yeter ki dinlenmeye zaman ayırın. unutmayın ki iyi gelişim gösterenler dinlenmenin önemini iyi farkedenlerdir.