çanakkale cephesi derin bir konudur. iyi tahlil etmek lazım eğer iyi tahlil edemezsen bazıları gibi kafayı üşütürsün. tarih bilmek, bunun içinde okumak lazım.
öncelikle bu savaş tarihin gördüğü en büyük * ikinci çıkarmadır. itilaf kuvvetleri ve onların sömürgelerinden gelen onlarca millet gelibolu yarımadasına sıkışmıştır. ve çetin çatışmalar gerçekleşmiştir. bu bölgeyi ele geçirmek için önce deniz yolu denenmiş ancak başarısız olunca itilaf kuvvetleri çıkarma yapmışlardır. ne varki bugün hiçbir tarihçinin reddedemeyeceği kadar zayıf ve güçsüz durumda olan osmanlı ordusuna yenilmişlerdir.
çanakkale cephesinde kazanılan zafer; savaşın uzamasına, ittifak kuvvetlerinin moral kazanmasına ve bu bölgeye sevk edilen kuvvetler sayesinde diğer cephedeki yükün hafiflemesine neden olmuştur. ama kazanılan zaferin en büyük ganimeti sovyet birliğinin kurulması değil rusya'nın savaştan çekilmesidir. zira kapital bir yapıda olan osmanlı'ya komunist bir ülkenin arenaya çıkması kardan çok zarar getirir. görüldüğü gibi çanakkale cephesi büyük bir tarihsel değer içermektedir bu açıdan bu cepheye verilen önem bu cephe için yapılan araştırmalar azdır bile.
gelelim türk halkı için bu cephenin önemine. eğer dostum bilseydin avustralyalı, ingiliz askerlerinin gemilere astıkları haremle ilgili yazıları o zaman anlardın bu savaşın bu millet için ne denli önemli olduğunu ve neden bu kadar üstüne düşüldüğünü. çünkü başkent namustur, harem namustur oryantalistlerden öğrendiğinz gibi zevk sefa yeri değildir... ayrıca dünya'nın hiçbir milleti keriz gibi alın bizim başkentimizi demez. çıkar aslanlar gibi savaşır. ölür, öldürür... madem verecektin niye savaştın da denmez. bunu soranın niyeti başkadır. ya gerizekalıdır ya da cahildir.
evet ingilizler girmiştir istanbul'a hem de ellerini kollarını sallaya sallaya ama çanakkale cephesi ingiltere'de hükümeti düşürmüş bir çok general görevden alınmıştır. hem geldikleri gibi gitmişlerdir ingilizler kuyruklarını kıçlarına sıkıştıra sıkıştıra. çünkü bu halk inancın, bütünleşmenin, direnişin temelini bu savaşla atmıştır. bu halk çanakkale'de mustafa kemal'i tanımıştır. çanakkale'de toprakları kanlarıyla şereflendirenler 8 yıl sonra yepyeni bir çınarın filizlenmesini sağladılar. o insanlara amaçsızca öldüler demek büyük bir aymazlıktır. onlar yatakta çürüyerek ölmeyi değil aç susuz fakat yiğitçe savaşmayı ve namus müdaafasını seçtiler.
evet ölen öldü onlar şehit oldu ve hamd olsun ki vatan sağ.