Şeyh Mehmet Abdülaziz (Aktuğ) Efendi (1872 - 1934) olarak da bilinen hattat, Trabzon'un Maçka kazasında doğdu, ailesiyle birlikte istanbul'a geldi.
ilk tahsilini yaptıktan sonra Filibeli hattat Arif Efendi'den sülüs ve nesih yazılarını öğrendi. Ayrıca devam ettiği Muhsinzade Abdullah'tan yazı diploması aldı, talik yazıyı da öğrenerek Karinabadlı Hasan Hüsnü Efendi'den de icazetname elde etti. Bilhassa nesta'likte Sami Efendi'den istifade etti ve böylelikle muhtelif yazıları öğrenmiş oldu.
Uzun müddet Meşihat Daire'sinde katip olarak çalıştı. Bir aralık Medresetü'l Kuzat'ta be Mahmudiye Mektebi'nde yazı hocalığı yaptı. Mısır Kralı Fuad zamanında bir Kuran yazmak için Kahire'ye davet edildi ve Mısır'da iki hat okulu açması için yapılan teklif üzerine Kahire'de 15 yıl boyunca kaldı, güzel yazı ve tezhip dersleri verdi.
Eserleri müzelerimizi süsleyen hattat, 12 adet kur'an yazmış, Arap aleminde yazının gelişmesine büyük katkıları olmuştur. Bugün bazı eserleri özel kolleksiyonlarda da bulunmakta olan Aziz Efendi nesih yazıda Hafız Osman, celi yazıda Mustafa Rakım, talikte de Yesarizade Mustafa izzet ekolüne bağlıdır.