psikolog vs psikiyatr

entry20 galeri
    1.
  1. psikolog ile psikiyatr arasındaki karşılaştırmadır. genelde yanlış yerde kullanılır.

    Psikiyatr: Psikiyatrist olmak için 6 yıl genel tıp fakültesi okunur. Bu 6 yılın sonunda "pratisyen doktor" ünvanı alındıktan sonra kişiler alanlarını seçmek için TUS sınavına girerler. TUS sınavında psikiyatri seçmiş ve kazanmış olan doktorlar 2 yıl da uygulamalı uzmanlık eğitimi aldıktan sonra "psikiyatrist" ünvanı alırlar. Ruh sağlığı alanında çalışan tüm uzmanlar arasında ilaç yazma yeterliliği olan sadece psikiyatristlerdir. Bunun dışında hiçbir psikolog, danışman vs. ilaç yazamaz. Ama psikiyatristler de psikoterapi teknikleri hakkında psikologlar kadar bilgili değildirler.

    Psikolog: Psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümlerini bitirmek gerekir. 4 yıllık üniversitelerin psikoloji bölümünü bitirenler "psikolog", bunun üzerine 2 yıl daha yüksek lisans yapmış kişiler "uzman psikolog" ünvanlarını alır. Ayrıca eğer lisans eğitimi sonrası "klinik psikoloji" yüksek lisansı yapılmışsa, bu kişiler "klinik psikolog" olurlar. Klinik psikologlar psikoz ve nevrozlarda, hastane ortamlarında psikiyatristlerle birlikte çalışırlar. Dolayısıyla yine bi ruh hastalığı söz konusuysa mutlaka klinik psikologlar tercih edilmelidir. Ama onun dışındaki psikolojik rahatsızlıklarda psikologlardan destek alınmalıdır.

    yazar notu: benim anladığım şu; bu dalda bir iş yapacağım diyorsan boşuna tıp okuyup hayatını karartma; git psikoloji oku, kolay yoldan doktor muamelesi gör!
    7 ...