Aralık 1979'da , Sovyetlerin Afganistan'a girmesiyle başladı Afgan-Rus Savaşı . 9 yıl sürdü . Sebebi ise , Halk ve Bayrak partilerinin kral Davud Han'ı devirerek , yönetimi ele geçirmesi ve reformlara başlamasıydı . 27 Nisan 1978'de Afganistan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu . Ama Halk ve Bayrak kanatları arasındaki birlik hızla bozuldu . Orduya dayanan Halk kanadı giderek güçlendi . Yeni yönetimin reform programında kadınlara eşit haklar , toprak reformu ve klasik Marksist - Leninist doğrultuda yönetsel önlemler yer alıyordu. Temel Afgan kültür öğeleriyle çatışan bu program ve siyasal baskılar , nüfusun geniş kesimlerini karşısına aldı. 1978 yazında Nuristan bölgesinde ilk ayaklanmalar patlak verdi ve eşgüdümsüz de olsa tüm ülkeye yayıldı . Bu gelişmeler yaşanırken , Sovyetler Birliği ve Demokratik Afgan Cumhuriyeti arasında dostluk paktı imzalandı .
Ayaklanmaların temel nedeni , Afgan halkının "haram" olarak baktığı her şeyin meşrulaştırılması ve yasal temelde korunmasıydı . Kadınlara erkeklerle eşit haklar , dini yönden reformlar , sekülerleşme hareketleri , kısacası komünist devrimlerden rahatsız olan Afganlar , mücahit olarak ayaklanmaya başladı . Ayaklanmalar o kadar güçlüydü ki Afgan Ordusu bunları bastırmakta çok zayıf kaldı . Pakt dahilinde , Ruslar da Afganistan'a yardım bahanesiyle Afganistan'ı işgal etti . Devlet başkanı Hafızullah Amin öldürüldü ve yerine Babrak Karmal getirildi . Sovyetler'in işgal hareketi , çok sayıda Afganın Pakistan ve iran'a sığınmasına sebep oldu . Pakistan , olaya gerçekçi baktı ve Birleşmiş Milletler'e başvurarak Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesini talep etti , tabi sonuçsuz kaldı bu girişimler , diğer her BM'ye yapılan talepler gibi .
isyancıları mücahitler oluşturuyordu . Radikal islamcı görüşteki direnişçiler , Ruslara karşı vatan savunması yapıyordu . Amerikan destekli olan mücahitler , kısa zamanda birleştiler ve eğitim programları , askerleri ve silahları olan düzenli bir gerilla ordusu hâline geldiler . Mücahitlerin silahlı direnişi git gide güçlendi . Direniş , 1984 yılında doruk noktasına ulaştı . Mücahitlerin Amerikan destekli olduğu çok açık bir gerçekti . Zira dünyada çok az ülkenin sahip olduğu teknolojik silahların hepsine mücahitler sahipti . Bunun en güzel örneği , helikopter ve uçaklara karşı kullanılan , ısı güdümle Stinger füzeleridir . Sovyet Hava Kuvvetleri'nin güvencesi olan , Hind adı verilen helikopterler , mücahitlerin Stinger füzelerini kullanmalarından dolayı neredeyse 10 dakika uçamaz hâle geldiler . Bu şekilde piyadenin desteği kesildi . Mücahitler Ruslara çok büyük darbeler indirdiler . Mücahitlerin örgütünün adı Taliban idi . Şimdiki Taliban ile sadece ismi aynıdır , düşünce veya amacı değil .
Uluslararası alanda da sayısız ülkeden ve kuruluştan tepki gördü tabi Sovyetler Birliği . ABD tahıl ihracatını durdurdu , Çin , iran , ingiltere , Pakistan başta olmak üzere , en önemlisi ABD bundan çok rahatsız oldu . Çünkü olası bir Sovyet zaferi durumunda , Basra Körfezi'nin kontrolünü ele geçirebilecekti Sovyetler . Ekonomik ve siyasal tepkilerin haricinde , 70'e yakın ülke 1980'de düzenlenen Moskova Yaz Olimpiyatları'na katılmadı .
Aktif olarak mücahitlere en çok destek veren ülke , şüphesiz bir şekilde Pakistan'dır . Stratejik noktalara yapılan saldırıları , Kara Leylekler olarak bilinen Pakistan Özel Kuvvetleri , mücahitlerle birlikte yapmıştır . Mücahitlerin eğitimi , mücahitlere gönderilen silahlar bizzat Pakistan tarafından yapılmıştır . Ayrıca Türkiye , iran , Pakistan gibi Müslüman ülkelerden binlerce mücahit Afganistan'a akın etmiştir . Bunların haricinde , fikir olması açısından söylüyorum , mücahitler dağları ve genel olarak coğrafyayı avuçlarının içi gibi bildikleri için , avantajlıydılar . Ayrıca , hâlâ aktif olan tünelleri kullandılar . Şöyle ki , dağın içi boydan boya tünel şeklindeydi . Bu yüzden mücahitlerin pusu yaptıktan sonra ortamdan uzaklaşmaları , kendilerine göre pek kolay olmuştur .
En bilinen mücahit liderleri Celaleddin Hakkani , Abdül Hak , Gülbettin Hikmetyar ve Muhammed Yunus Halis'tir .
Savaş , 14 Nisan 1988 Cenevre Antlaşması ile sona ermiştir . Bu antlaşmadan bir yıl sonra Rus askerleri Afganistan'dan çekildiler . Rusya'da hâlâ "Afganistan'ı işgal ettik , istediğimizi aldık ve barışçıl bir şekilde geri çekildik." düşüncesi hakimdir fakat , görünen köy kılavuz istemez . Rusya , Amerikan destekli mücahitlerden hezimetvari bir yenilgi almıştır .